Virusologs paskaidroja, kā ģenētiskie faktori ietekmē Covid-19 slimības gaitu

© МГПУВирусолог Виктор Зуев
Вирусолог Виктор Зуев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādēļ cilvēki tik dažādi slimo ar koronavīrusa infekciju, un kā tas ir saistīts ar ģenētisko predispozīciju, pastāstīja medicīnas zinātņu doktors, virusologs Viktors Zujevs.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, Latvijā ar koronavīrusa infekciju saslimušo skaits ir sasniedzis 748 cilvēkus, diennakts laikā ir atklāti deviņi inficēšanās gadījumi. Četrdesmit pacientu stāvoklis ir vidēji smags, trim pacientiem ir smags stāvoklis. Diennakts laikā slimnīcā nogādāti divi cilvēki. Letālo gadījumu skaits joprojām ir pieci, atveseļojušies 88 cilvēki.

Koronavīrusa infekcijas saslimšanas gaita ir atkarīga no ģenētiskās predispozīcijas, pastāstīja Sputnik Latvija medicīnas zinātņu doktors, virusologs, Gamalejas zinātniski pētnieciskā epidemioloģijas un mikrobioloģijas institūta galvenais zinātniskais darbinieks Viktors Zujevs.

"No cilvēka genoma ir atkarīgs viņa veselības stāvoklis. Ja tas ir vājš, imunitāte ir slikta – slimības gaita būs ļoti smaga. Cilvēkam, kurš nerūpējas par savu veselību, koronavīrusa infekcija var noritēt smagāk," paskaidroja Zujevs.

Pēc viņa sacītā, lai kāda nebūtu jebkura vīrusa agresivitātes pakāpe, tas spēj izraisīt gan akūtu, gan latentu (slēptu) infekcijas procesa formu. "No cilvēka genoma arī ir atkarīgs tas, kāda tieši būs slimības gaita," piebilda Zujevs.

Jaunā tipa koronavīrusa pandēmija, kurš kopš gada sākuma izplatījies no Ķīnas, ir pārņēmusi 210 pasaules valstis un aizjūras teritorijas. Atklāti vairāk nekā 2,5 miljoni Covid-19 inficēto, tiek ziņots par 171 693 mirušajiem un 658 114 atveseļošanās gadījumiem. Pasaules vidējais mirstības rādītājs sastāda 6,86% pret 2% gada sākumā.

Ziņu lente
0