"Mēs nesēžam ierakumos": ierēdņiem nedos piesegt korupciju ar ārkārtējās situācijas režīmu

© Foto : twitter / Valdības mājaЕкаб Страуме
Екаб Страуме - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārkārtējās situācijas režīmā iepirkumu prasības nav tik striktas, tādēļ atsevišķi ierēdņi pat pārstājuši tos dokumentēt; kontrolējošās iestādes nolēma tikt ar to skaidrībā.

RĪGA, 21. aprīlis – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) aicina valdību steidzamā kārtā ieviest vienotu un precīzu kārtību publisko iepirkumu rīkošanai ārkārtējās situācijas periodā. Kontrolējošajām iestādēm pastāv pamatotas bažas, ka koronavīrusa krīze var tikt izmantota kā efektīvs aizsegs korupcijas darījumiem, vēsta TV3.

Члены правительства Кришьянис Кариньш, Эдгарс Ринкевичс, Илга Шуплинска и Артис Пабрикс в зале заседаний Сейма - Sputnik Latvija
Ierēdņi atņēmuši sev izdevumus 1,5 milj. eiro apmērā – nav izdevies apgūt

Ārkārtējās situācijas periodā var rīkot iepirkumus vienkāršotā kārtībā, bez konkursa rīkošanas. Valsts un pašvaldību iestādes lemj, kur un par cik iegādāties preces vai pakalpojumus, tikai pēc viņiem vieniem zināmiem principiem.

"Varam uzskatīt, ka var palielināties korupcijas riski. KNAB nemēģina apgalvot, ka tās amatpersonas, kas iesaistītas iepirkumos, visas ir negodprātīgas," pastāstīja KNAB vadītājs Jēkabs Straume.

Iepirkumu uzraudzības birojs bijis nepatīkami pārsteigts, kad saprata, ka daļa valsts un pašvaldību iestāžu pat necenšas izmantot vienkāršotas procedūras, neinformē biroju par ārkārtējās situācijas periodā veiktiem iepirkumiem un nevēlas tos dokumentēt.

"Es atvainojos, godātie ierēdņi, mēs nesēžam ierakumos. Mums ir iespējams dokumentēt – kāpēc ar šo, par kādu summu, kā mēs izlēmām, kā mēs salīdzinājām, vai bija iespēja vēl kādus citus piedāvājumus izvērtēt," paziņoja IUB vadītāja Dace Gaile.

Pirmdien, 20. aprīlī, Valsts kontrole pauda gatavību pārbaudīt visus publiskos iepirkumus, kas tika veikti ārkārtējās situācijas periodā. Nepieciešamības gadījumā tiks iesaistīts KNAB.

Запуск производства тканевых масок - Sputnik Latvija
NVD iepirks individuālos aizsarglīdzekļus 10 miljonu eiro vērtībā

"Šīs pārbaudes noteikti atšķirtos no klasiskajiem auditiem, kas bija gana ilgi. Tās būtu īsas un koncentrētas pārbaudes, sniedzot atbildi uz svarīgiem jautājumiem – vai nauda izlietota paredzētajam mērķim, vai nav bijusi ļaunprātība naudas izlietošanā," saka valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Kopš šīs nedēļas stājusies spēkā prasība valsts un pašvaldību iestādēm publicēt savās mājaslapās informāciju par visiem iepirkumiem, kas ir saistīt ar koronavīrusa krīzes pārvarēšanu. Tos visus turpmāk rūpīgi analizēs Iepirkumu uzraudzības birojs.

Ziņu lente
0