Akadēmiķis: ar koronavīrusu var inficēties maltītes laikā vai dzemdībās

© AP Photo / Bernat ArmangueОфицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде
Офицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Viktors Maļejevs norāda, ka problēmu rada vairāki fakti: ar vīrusu inficēties ir ļoti viegli, tāpēc gan slimniekiem, gan viņu kopējiem noteikti jānēsā maskas.

RĪGA, 17. aprīlis - Sputnik. Ar jauno koronavīrusu iespējams inficēties maltītes laikā, kā arī dzemdību procesā, konstatēja Centrālā epidemioloģijas ZPI direktora padomnieks, Krievijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Viktors Maļejevs, vēsta RIA Novosti.

Akadēmiķis atgādināja, ka izplatītākie koronavīrusa infekcijas ceļi ir gaisa un pilienu, kā arī kontaktu ceļš, tāpat kā ar pieskārieniem dažādām virsmām sabiedriskās vietās. Taču "vīruss var nokļūt organismā arī maltītes laikā vai pēc pieskāriena sejai".

"Pierādīts, ka pastāv arī vertikālais inficēšanās ceļš: dzemdību procesā koronavīruss var nonākt jaundzimušā organismā caur placentu. Šādu gadījumu pagaidām nav daudz," paskaidroja akadēmiķis intervijā, kas publicēta vietnē стопкоронавирус.рф.

Maļejevs piebilda, ka 80% gadījumu koronavīrusu izārstēt nav grūti, īpaši ātri atveseļojas bērni. Tomēr cilvēkus vecumā virs 65 gadiem, kuri cieš no aptaukošanās, diabēta vai plaušu un sirds nepietiekamības, ārstēt ir daudz sarežģītāk.

Tāpat, pēc viņa domām problēmu rada tas, ka ar vīrusu inficēties ir ļoti viegli, tāpēc gan slimniekiem, gan viņu kopējiem noteikti jānēsā maskas.

Профессор Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Latvija izglābs pasauli no koronavīrusa? Akadēmiķis – par zāļu ražošanas iespējām

Akadēmiķis apstiprināja, ka smēķētājiem koronavīrusu pārciest ir grūtāk: "Slimība vispirms skar plaušas, bet smēķētājiem a priori ir elpceļu kairinājumi un iekaisumi," viņs apliecināja.

Maļejevs pastāstīja, ka pagaidām ir grūti progrozēt slimības gaitu Krievijā, jo apogejs vēl nav sasniegts. "Domāju, infekcija mūs kādu laiku pavadīs, tikai mazākā mērogā. Tajā pašā Ķīnā cilvēki joprojām inficējas un mirst, taču runa ir par 10 cilvēkiem dienā, nesalīdzināmi ar to, kas notika pirms pāris mēnešiem," viņš paskaidroja.

Akadēmiķis ieteica profilaksei ik dienas vēdināt telpas, nodrošināt mitro uzkopšanu un patērēt pietiekamu daudzumu vitamīnu.

Senioriem viņš ieteica kontrolēt hroniskās slimības: savlaicīgi ieņemt zāles un nepieciešamības gadījumā vērsties pie ārsta.

Ziņu lente
0