Militārais eksperts par ASV "aizdomām": reiz viņi jau izgāzās

© Sputnik / Allan HantsomДвуглавый орел на флаге США
Двуглавый орел на флаге США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV tur aizdomās Krieviju par eksperimentiem ar kodolieročiem. Militārais eksperts, politologs Ivans Konovalovs nosauca šādu izteikumu iespējamo iemeslu.

RĪGA, 16. aprīlis – Sputnik. Krievija, iespējams, veic ar kodolieročiem saistītus eksperimentus, stāsta ASV Valsts departaments savā ikgadējā pārskatā, kas iesniegts Kongresā.

"ASV uzskata, ka Krievija īstenojusi ar kodolieročiem saistītus eksperimentus, kuru rezultātā atbrīvojusies kodolenerģija", klāsta dokumenta autori.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
ASV mācībās izspēlēja kodoluzbrukumu Krievijai

Pie tam Valsts departaments akcentēja: tā rīcībā nav informācijas par to, ka Krievija būtu īstenojusi šādus eksperimentus 2019.gadā.

"Iespējams, Krievija veic izmēģinājumus tā, lai kodolenerģija atbrīvotos no sprādziena konteinera, un tas rada bažas sakarā ar Krievijas saistībām par līgumā paredzēto informācijas sniegšanu," precizēja ASV ārpolitikas resors.

Tāpat pārskata autori pauž bažas par to, ka Maskava, iespējams, nepilnīgi pilda saistības informēt Vašingtonu par kodoleksperimentiem saskaņā ar 1974.gadā noslēgto ASV un PSRS Līgumu par kodolieroču pazemes izmēģinājumu ierobežošanu. Pēc Valsts departamenta domām, Maskavai jāsniedz informācija par tamlīdzīgiem eksperimentiem, lai Vašingtona varētu atbilstoši protokolam verificēt izmēģinājumus. Pie tam ASV nepārmet Krievijai līguma pārkāpumus.

Politologs, militārais eksperts, Stratēģiskās konjunktūras centra direktors Ivans Konovalovs komentēja šo paziņojumu sarunā ar radio Sputnik – viņš atzīmēja, ka ASV jau sarāvušas sadarbību gandrīz visās jomās.

"Mēs piedāvājām saglabāt sadarbību vismaz kodolieroču jautājumā, taču Donalds Tramps informēja par ASV kodolpotenciāla revīziju. Par ko tas liecina? Amerikāņi atkal ķeras pie kodolieroču vāles.

Šajā situācijā viss ir skaidrs – viņiem sagādā grūtības kārtējais līgums, viņi vēlas no tā atbrīvoties un izmanto to pašu shēmu, ko lika lietā, piemēram, situācijā ar Līgumu par vidēja un maza darbības rādiusa raķešu likvidāciju.

Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
ASV vēlas nopietni apspriest ar Krieviju un Ķīnu kodolieroču samazināšanu

Viņi izgāzās pirmo reizi, kad izstājās no Līguma par pretraķešu aizsardzības sistēmu ierobežošanu, un vienkārši neuzskatīja par vajadzīgu nevienam neko paskaidrot. Toreiz viņiem šķita, ka Krievija ir vāja un piekritīs jebkam. Nu, bet tālāk tas vairs neizdevās, nacās izdomāt shēmas," teica Ivans Konovalovs.

PSRS un ASV Līgums par kodolieroču pazemes izmēģinājumu ierobežošanu tika parakstīts 1974.gada jūlijā. Tas ierobežo pazemes kodolizmēģinājumu jaudu, kā arī paredz savstarpējas kontroles sistēmu. Informācijas apmaiņa Krievijas un ASV starpā šī līguma ietvaros notiek ar savstarpēju paziņojumu starpniecību.

Ziņu lente
0