Jāsāk gatavoties grūtai ziemai: pensionāriem uzdāvinās sēklas un mēslojumus

CC BY 2.0 / Spixey / Vegetable PatchВыращивание овощей на грядке
Выращивание овощей на грядке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad savu mazdārziņu apstrāde ir kļuvusi īpaši aktuāla: Kuldīgas "Senioru skola" palīdzēs pensionāriem nodrošināt sev un saviem radiem svaigus dārzeņus vasarā un sagataves ziemai.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Kuldīgas "Senioru skola" par brīvu izsniegs pensionāriem sēklas, mēslojumus un dārza instrumentus, vēsta lsm.lv. Šāda iespēja ir īpaši svarīga krīzes apstākļos, kad ģimenēm kļūst grūtāk sev nodrošināt pārtiku, jo pensionāri bieži vien audzē dārzeņus un augļus ne tikai priekš sevis, bet arī priekš radiem.

"Senioru skola" parādījās Kuldīgā nesen, taču jau ir īstenojusi vairākus projektus. Tajos ir iesaistīti 15 brīvprātīgie pensionāri, pastāstīja skolas vadītāja Ruta Orlova. Esošais projekts skar mazdārziņu apstrādi.

"Projektu finansiāli atbalstīja Borisa un Ināras Teterovu fonds. Tā mērķis ir dot iespēju Kuldīgas novada senioriem, izvērtējot savas iespējas un gatavību saimniekot savos mazdārziņos, izaudzēt un sagatavot pārtiku savas ģimenes galdam nākamajai ziemai," paskaidroja Ruta Orlova.

Šobrīd organizatori noskaidro, kuriem pensionāriem šāds atbalsts ir nepieciešams.

"Kuriem ir nepieciešams atbalsts sēklu, stādu, mēslojuma un darba rīku iegādei, noskaidrojam, vai ir mazdārziņš un viņi būtu gatavi pilnveidot saimniekošu, arī konservēt utt. Tā seniori varētu papildināt savu mājsaimniecību ienākumus.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Mani atstādināja par brīvbiļetēm pensionāriem un skolēniem: Ušakovs par tiesas lēmumu

Sazināmies ar cilvēkiem, noskaidrojam viņu vēlmes, iegādājāmies stādāmo materiālu un darba rīkus," pastāstīja Ruta Orlova.

Kad viss būs gatavs, cilvēki varēs saņemt gatavus komplektus.

Pensionāri atbalsta šo iniciatīvu, tostarp arī Kuldīgas iedzīvotāja Līvija Cine, kura, neskatoties uz savu cienījamo vecumu, joprojām strādā dārzā.

"Es jau esmu optimiste. Man ir 77 gadi, bet es kustos ne pa jokam. (…) Es esmu liela dārza un puķu fane. Braucu arī uz Dārza pasaules pasākumiem. Man jau dārzs ir pirmā vietā, un veselība arī turas," pastāstīja Cine.

Viņa audzē sīpolus, ķiplokus, bietes, sviesta pupiņas. Cine ir pārliecināta, ka šajos krīzes laikos vislabākais ir atrasties svaigā gaisā un kustēties.

Drīzumā viņa un citi pensionāri spēs izmantot projekta palīdzību. Plānots arī kopīgs noslēguma pasākums.

"Klātienē, neklātienē, elektroniski, mēs varētu veidot izstādi Kuldīgas hercoga Jēkaba gadatirgū, kur notiktu pieredzes apmaiņa un seniori varētu dalīties ar piedzīvoto, kā gājis vasarā, runāt par plusiem un mīnusiem, degustēt, piedāvāt receptes cilvēkiem, kuri piedalītos gadatirgū," atzīmēja Ruta Orlova.
Ziņu lente
0