Sirmgalvjiem karantīna ES var saglabāties līdz gada beigām

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСаммит ЕС в Брюсселе
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena cer, ka vakcīna pret koronavīrusu tiks izstrādāta līdz gada beigām.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Sirmgalvji ES, visticamāk, būs spiesti palikt izolācijā "vismaz" līdz gada beigām gadījumā, ja netiks izgudrota vakcīna pret koronavīrusu, paziņoja intervijā vācu izdevumam Bild Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

"Kamēr nav vakcīnas, ir maksimāli jāierobežo vecāku cilvēku kontakti. Es zinu, ka tas ir smagi un ka izolācija spiež, taču tas ir dzīvības un nāves jautājums, tādēļ mums ir jāturpina būt disciplinētiem un pacietīgiem," paziņoja fon der Leiena.

"Bērni un jaunieši agrāk saņems vairāk pārvietošanās brīvību, nekā sirmgalvji, un tie, kam ir (slikta) slimības vēsture," paziņoja Eiropas Komisijas vadītāja, uzsverot, ka "cer", ka "līdz gada beigām" tiks izstrādāta vakcīna.

Atzīmēsim, ka "veco ļaužu" kategorijā ietilpst arī pati fon der Leiena – viņai ir 61 gads.

Virkne valstu, tādas kā Austrija un Dānija, jau informējušas ES par nolūku uzsākt pakāpenisku ierobežojošo pasākumu atcelšanu. Taču pagājušajā nedēļā Eiropas Komisija atlika rekomendāciju pieņemšanu saistībā ar koordinētu izolācijas pasākumu atcelšanu Eiropas Savienībā valstu dažādās gatavības šim posmam dēļ, un ieteica pagarināt ES ārējo robežu slēgšanas termiņu vismaz līdz 15. maijam.

Профессор Иварс Калвиньш - Sputnik Latvija
Latvija izglābs pasauli no koronavīrusa? Akadēmiķis – par zāļu ražošanas iespējām

Iepriekš Francijas prezidents Emanuels Makrons izteica pieņēmumu, ka Šengenas zonas valstu robežas var palikt slēgtas līdz pat septembrim Covid-19 uzliesmojuma dēļ.

Svētdien, 12. aprīlī, koronavīrusa upuru skaits Eiropā sasniedza 75 tūkstošus, turklāt 80% nāvju bija četrās valstīs – Itālijā, Spānijā, Francijā un Lielbritānijā. Kopumā pasaulē no Covid-19 izraisītām veselības problēmām nomiruši vairāk nekā 114 tūkstoši cilvēku.

Darbu pie vakcīnas izstrādes pret Covid-19 veic zinātnieki dažādās pasaules valstīs. Dienvidkoreja vairākās zinātniskajās laboratorijās farmaceitiskajās kompānijās ar nopietnu valdības atbalstu veic nopietnu darbu zāļu izstrādē. Vācu farmaceitiskā kompānija "CureVac" šovasar plāno uzsākt vakcīnas klīniskos pētījumus. Oksfordas Universitātes pētnieku grupa plāno izveidot vakcīnu līdz šī gada septembrim. Covid-19 apkarošanas programmas īsteno arī Sanktpēterburgas Vakcīnu un serumu zinātniski pētnieciskais institūts.

Ziņu lente
0