Piegāde kaut vai pusnaktī: kā Covid-19 izmainījis pārtikas pasūtīšanu tiešsaistē Latvijā

© REUTERS / Alec JacobsonКорзина с продуктами в канадском супермаркете
Корзина с продуктами в канадском супермаркете - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc kāda principa tiek atlasīti produkti tiešsaistes pasūtījumiem un kādēļ pat zobu pastu iepako atsevišķā plastmasas maisā.

RĪGA, 13. aprīlis – Sputnik. Produktu pasūtīšana tiešsaistē kļūst arvien populārāka. Kopš brīža, kad valstī izsludināja ārkārtējās situācijas režīmu, lielveikalam Maxima piegādes pieprasījums palielinājies deviņas reizes, pastāstīja LTV intervijā "Maxima Latvija" pārstāve Liene Dupate-Ugule.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, to cilvēku vidū, kas pasūta preces un pakalpojumus Internetā, vairāk nekā 18% pērk tiešsaistē arī pārtikas produktus, tiesa, nav skaidrs, cik regulāri. Taču esošajos apstākļos daudziem tas ir kļuvis par ierastu lietu.

Liene Dupate-Ugule pastāstīja, ka tirgošana Internetā ātri attīstījās arī pirms koronavīrusa pandēmijas, bet tagad tā aug vēl ātrāk.

"Jo viens, cilvēki patreiz ir spiesti nepieciešamības dēļ pasūtīt internetā, bet otrs, tad, kad beigsies šī krīzes situācija, cilvēki jau būs patiesībā pieraduši," pastāstīja Liene Dupate-Ugule.

Lielā pasūtījumu skaita dēļ Maxima Internetveikals "Barbora.lv" atver jaunus piegādes laikus – to var pasūtīt pat pusnaktī. Piegādi īsteno pēc četrām dienām, taču klientu pieplūduma dēļ pieejamais laiks ne vienmēr ir ērts.

Internetveikala "Barbora.lv" vadītāja Sanita Bērziņa pastāstīja, ka dažkārt papildlaiki piegādēm tiek atvērti dienas garumā.

Пиво от латвийского производителя Bauskas alus - Sputnik Latvija
Vai alkohola tirdzniecība tiešsaistē ir jāatļauj arī pēc ārkārtējās situācijas režīma?

"Ja mums uz darbu ir atnācis nepieciešamais darbinieku skaits un mēs redzam to, ka mēs varam izdarīt vairāk un ātrāk, mēs jau tajā pašā dienā piedāvājam klientiem veikt pasūtījumu pat uz to pašu dienu-piegādi. Protams, tā ir varbūt neliela laimes spēle-trāpīsies vai netrāpīsies, bet tik un tā apmēram 20% klientu ir spējīgi veikt pasūtījumu jau uz to pašu dienu. Tas ir pēdējo dienu jaunums," pastāstīja Bērziņa.

Tā kā pasūtījums tiek komplektēts pēc dažām dienām kopš pasūtījuma veikšanas, dažkārt sanāk, ka izvēlētās preces veikalā vairs nav.

"Ideālā gadījumā ir, ja jūs esat atzīmējis alternatīvu, ka jūs atļaujat aizstāt šo preci ar kādu citu un mēs vienmēr piemeklēsim jums līdzvērtīgu preci, gan pēc raksturīpašībām, gan tilpuma, gan cenas. Grūtāk ir, ja jūs neesat atzīmējis atļaut sev likt alternatīvu preci, vai arī šai precei īsti nav alternatīvas," pastāstīja Sanita Bērziņa.

Klientus interesē arī tas, pēc kādiem kritērijiem tiek veidots pircēja grozs – vai tiek izvēlētas preces ar īsāko derīguma termiņu vai tieši pretēji.

"Tāpat kā cilvēks nāk uz veikalu un vēlas sev izvēlēties skaistāko tomātu vai gatavāko avokado, tieši tā pat arī ir apmācīti "Barbora" darbinieki, lai viņi preci izvēlētos klientam tāpat, kā viņi preci izvēlētos sev – svaigāko, labāko, piena produktus vai maizi, kas būtu ar ilgāko derīguma termiņu, lai tad, kad tiek veikta piegāde produkts ir derīgs vēl pāris dienas," pastāstīja Dupate-Ugule.

Vidējais pircēja grozs agrāk svēra 25 kilogramus, bet tagad 40. Pirkumi ir kļuvuši lielāki, vairāk tiek iztērēts arī plastmasas maisu. Dažkārt atsevišķā maisā iepako pat zobu pastu.

Sanita Bērziņa paskaidroja, ka iepakošanas kārtību regulē Pārtikas un veterinārais dienests, un, piemēram, kosmētika un sadzīves ķīmija nedrīkst saskarties ar produktiem, tādēļ tos arī iepako atsevišķā plastmasas maisā.

Ziņu lente
0