Latvietis šokēts: viņa mājas kāpņu telpa aplīmēta ar plakātiem par Covid-19 krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovУлица Аугуста Домбровскиса в Вецмилгрависе
Улица Аугуста Домбровскиса в Вецмилгрависе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīdzinieks sašutis par to, ka viņa mājas kāpņu telpā nav neviena plakāta ar informāciju par koronavīrusu latviešu valodā. Visā Latvijā valda krievu valoda!

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Vecmīlgrāvja iedzīvotājs pauž savu sašutumu par sliktu epidēmijai veltītas informācijas kvalitāti kāpņu telpā, vēsta Bb.lv.

Kaspars portālā "Sūdzību dēlis" atzina, ka valsts veic lielu darbu, lai informētu par metodēm, kā apturēt koronavīrusa izplatību un nesaslimt. Viņš raksta, ka šajā darbā manāma arī Rīgas dome un "Rīgas namu pārvaldnieka" aktīva dalība.

Мэр Риги Нил Ушаков во время митинга на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Rīgā informē par aizliegumu pulcēties krievu valodā! Latviete sašutumā, Ušakovs iejaucās

Taču viņš bijis ļoti pārsteigts, izejot kāpņu telpā un ieraugot uz sienām un durvīm salīmētos plakātus – tie visi bija krievu valodā. Apstaigājis visu kāpņu telpu un nav atradis ne vārdu latviski. Pat atkritumu tvertnē ielūkojies, bet arī tur – ne pēdas no valsts valodas.

Kaspars nenoliedz krievvalodīgo tiesības saņemt tik svarīgu informāciju dzimtajā valodā, arī pats protot mazliet lasīt kirilicā, taču atklāti saka, ka to darīt nevēlas.

Pie tam ir ari cilvēki, kuri krievu valodu nepārvalda nemaz, piemēram, 11 gadus vecā Kaspara māsa. Diemžēl viņa neaptvers, koronavīrusa apkarošanai veltīto plakātu jēgu, jo tie nav valsts valodā.

"Kāda jēga no tā, ja cilvēks nevienu vārdu nesaprot krieviski?" sašutis Kaspars.

Krievu valodas trūkst

Atgādināsim, ka iepriekš Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji bija sašutuši par nepietiekamu informāciju par  vīrusu krievu valodā. Piemēram, Rīgas bijušais mērs, tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs savā lapā Facebook regulāri apjautājas, vai krievi nesaskaras ar informācijas trūkumu.

Vēl vairāk, Ušakovs, partijas "Saskaņa" deputāti un sabiedriskie aktīvisti pauda atklātu protestu: valsts iestādes izsūta informāciju par koronavīrusa izplatību un iespējām pasargāties tikai latviešu valodā.

Гипермаркет Maxima - Sputnik Latvija
Siguldietis sašutis: vietējā veikalā skan paziņojumi krievu valodā

Varasiestāžu rīcību asi kritizēja arī sabiedriskais aktīvists Degi Karajevs. Viņš vērsās pie Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas vadītāja Andreja Judina.

Karajevs uzsvēra, ka tas ir noziegums – ignorēt tās pašu valsts iedzīvotāju grupas intereses, kam īpaši lielā mērā draud slimības letāla iznākuma risks.

Savukārt Saeimas deputāts Valērijs Agešins partijas "Saskaņa" frakcijas deputātu vārdā nosūtīja vēstuli veselības ministrei Ilzei Viņķelei viņš ierosina nodrošināt informāciju par vīrusa izplatības nestajiem riskiem arī krievu un angļu valodās.

Iespējams, kāds šīs sūdzības ir uzklausījis un nolēmis problēmu risināt. Tiesa, kā vienmēr, nākas saskarties ar pārspīlējumiem.

Ziņu lente
0