Viedoklis

Epidēmija atklājusi kodollielvalsts šausmīgāko kaiti

© Sputnik / Sergey MelkonovДевушка с флагами Великобритании и ЕС
Девушка с флагами Великобритании и ЕС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Attīstītākajās valstīs prasme izlikties, ka viss ir kārtībā, tiktāl pārspēj prasmi tēlot, ka starpība starp grimasi un tēlojumu patiešām šauj pāri strīpai.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons nogādāts klīnikā ar elpošanas traucējumiem. Spriežot pēc visa, viņš ieņēmis vietu netālu no PMV iekārtas, portālā RIA Novosti stāsta Viktors Marahovskis.

Atgādināsim: tas notika pusotru nedēļu pēc tam, kad ar koronavīrusu inficējies Džonsons pārgāja "mājas režīmā". Ar vīrusu viņš inficējās pēc drosmīgā lēmuma neizmantot papildu drošības līdzekļus.

Mūs šajā kontekstā interesē divi aspekti.

Pirmkārt, uzdosim tīri retorisku jautājumu: interesanti, vai Britu apraides korporācijas BBC dienests krievu valodā atvainosies par mēģinājumiem māksloti smieties par aizsargtērpu, ko izmantoja Krievijas prezidents, apmeklējot slimnīcu. Skaidrs, ka neviens par to neatvainosies. Jautājums paliks bez atbildes.

Премьер-министр Великобритании Борис Джонсон - Sputnik Latvija
Ar koronavīrusu saslimušais Lielbritānijas premjers nogādāts slimnīcā

Jāņem vērā: patiesībā neviens nav pilnībā aizsargāts no koronavīrusa, arī ne Krievijas prezidents, Romas pāvests un Lielbritānijas karaliene. Taču fakts, ka visi Zemes iedzīvotāji pašlaik paši pret savu gribu piedalās tādā īpašā loterijā, kurā ikviens var laimēt braucienu uz palātu infekcijas slimnīcā, vēl nebūt nav iemesls speciāli skraidīt un meklēt pa kioskiem vēl kādu biļetīti. Tāda bezrūpība izskatās jo bezatbildīgāka, ja vieglprāša lomā ir kodollielvalsts valdības vadītājs, kurā turklāt (tāpat ka visās pārējās valstīs uz Zemes) pandēmijas dēļ stāvoklis nav no labākajiem.

Atbildīgs cilvēks tādā situācijā venšas minimizēt risku saslimt pašam, iziet no ierindas, tātad – zaudēt kontroli pār tev uzticēto sistēmu, kurā jau tāpat stress ir milzīgs.

Tomēr otrais un galvenais aspekts, kas mūs interesē, ir cits.

Lieta tāda, ka britu mediji vēstīja: Džonsonam jau labu laiku bija slikti. Piemēram, raksta The Guardian:

"Aizvadītajā nedēļā mums ziņoja, ka Džonsona stāvoklis ir daudz smagāks, nekā to vēlētos atzīt viņa komanda, un viņu novērojošie ārsti ir noraizējušies par viņa elpošanu. Tomēr Dauningstrīta apņēmīgi noliedza pieņēmumus, ka premjerministra veselības stāvoklis ir nopietni pasliktinājies, un ziņoja, ka Džonsona hospitalizācija netiek plānota. Svētdien (dienā, kad Džonsons tika hospitalizēts – aut.piez.) veselības ministrs informēja Sky News, ka Džonsons ir kārtībā, stingri tur roku uz pulsa." Tagad Lielbritānijas Ministru kabineta locekļi apgalvo, ka premjerministrs turpinās vadīt valsti no klīnikas.

Статуя Свободы в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Tūkstošiem nāvju. Kāpēc ASV ir tik daudz koronavīrusa upuru

Tātad situācija ir sekojoša: Džonsona patiesais veselības stāvoklis nav zināms. Nav zināms, vai viņš ir pie samaņas. Faktu, ka par viņa veselību melo, jau var uzskatīt par pierādītu. Tas ir, patiesībā nav saprotams, kā rokās ir pults ar kodolpogu, ko it kā savās rokas stingri tur Džonsons.

Galu gala jāpatur prātā arī tas, ka paša politiķa attiecības ar patiesību vienmēr ir bijušas tikpat bezrūpīgas, kā ar drošību epidēmijas apstākļos. Skaidrs, ka tas bija pirms veseliem diviem gadiem, sirmā senatnē, kad pasaulē vēl valdīja dinozauri, un visi to jau piemirsuši. Bet mēs atgādināsim: piemēram, 2018.gada aprīlī Džonsons klāstīja, ka Portondaunas laboratorija ir noskaidrojusi, ka viela, ar ko saindēti Skripaļi (starp citu, kur viņi īsti ir?), ražota Krievijā.

Toreiz Portondaunas laboratorijas vadītājs bija spiests nākt klajā un paziņot: nē, patiesībā viņiem nav ne jausmas, no kurienes nākusi viela, un "šo secinājumu izdarījusi valdība".

Vārdu sakot, Džonsons toreiz meloja, tieši tāpat, kā tagad, spriežot pēc visa, par britu premjera veselības stāvokli jau vairākas dienas melojuši viņa palīgi.

Tamlīdzīgi fakti rada ļoti nepatīkamas domas par to, kā pandēmija var radīt krīzi sistēmā, kas savukārt draud ar īstu kolapsu.

Встреча глав МИД РФ и Великобритании С. Лаврова и Б. Джонсона - Sputnik Latvija
Boriss Džonsons inficējies ar koronavīrusu

Pašreizējās krīzes pamatos ir divi būtiski elementi: praktiskās kompetences trūkums un teicamas pašreklāmas prasmes. Tas ir, modenākajās valstīs prasme izlikties, ka viss ir kārtībā, tiktāl pārspēj prasmi tēlot, ka starpība starp grimasi un tēlojumu patiešām šauj pāri strīpai.

Atgādināsim, ka ASV un Lielbritānija jau pirms pandēmijas paspēja nostādīt sevi līdera vietās pēc savas gatavības dot pretsparu epidēmijām (Ķīna viņu acīs ieņēma 47.vietu).

…Bet pēc tam iestājās brīdis, kad realitāte sāka ātri brukt zem kājām. Tagad izcili civilizētie Olimpa iemītnieki ar svilpieniem un bļāvieniem "tas ir pirātisms!" zog viens otram maskas, kas šūtas atpalikušajā Ķīnā. Inficēto cilvēku skaits strauji plešas plašumā, un bezrūpīgākos līderus ved uz slimnīcu.

Toties reklāmas mašīnas, kā redzam, joprojām atiež platu smaidu, izstaro optimismu un klāsta, ka "viss tiek kontrolēts".

Atklāti sakot, tas patiešām biedē.

Ziņu lente
0