Mūs var sagaidīt nepatīkami pārsteigumi: Latvijas iedzīvotājus aicina saglabāt distanci

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Парке Победы в Риге цветет сакура
В Парке Победы в Риге цветет сакура - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija pagaidām nevar atļauties mīkstināt ārkārtējās situācijas režīmu, uzskata Veselības ministrijas galvenais infektologs.

RĪGA, 7. aprīlis – Sputnik. Ņemot vērā to, ka slimnīcu infrastruktūra Latvijā un medicīnas personāla resursi pēdējo gadu laikā bijuši novājināti un prasa nopietnu restrukturizāciju, diez vai būtu lietderīgi atcelt ārkārtējās situācijas režīmu, paziņoja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis, raksta BB.lv.

Pēc viņa sacītā, Latvijā ieviesti ierobežojumi ir samērā nelieli citu valstu fonā, taču atteikties no tiem ir pāragri.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Policija šokā: iedzīvotāji spļauj virsū policistiem un saka, ka slimo ar koronavīrusu
"Mēs nevaram atļauties riskēt, kā to dara Vācija un Zviedrija, kuru lieliski attīstītās intensīvās terapijas nodaļas ir plānveidīgi gatavotas šādiem pārbaudījumiem," sacīja eksperts.

Dumpis uzskata, ka ieviestie drošības pasākumi darbojas, taču situācija valstī joprojām ir nestabila. Jaunu saslimšanas gadījumu skaita samazināšanos pagājušajā nedēļā viņš skaidro ar pasažieru satiksmes apstāšanos – iepriekš daudzi gadījumi bija saistīti ar ieceļotājiem no ārzemēm.

Taču Dimpis atgādināja, ka pagājušajā nedēļā tika atzīmēti epidemioloģiski smagāki gadījumi – saslimšanas slimnīcā, pansionātā un Rīgas patversmē.

"Šiem uzliesmojumiem var būt nopietnākas sekas," brīdina infektologs.

Pēc viņa sacītā, Latvijā ir labāka situācija, nekā Igaunijā un Lietuvā, kur ir ieviesti bargāki drošības pasākumi.

Сотрудники медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке - Sputnik Latvija
Virusologs: jaunais koronavīruss ienācis cilvēces dzīvē uz mūžīgiem laikiem

"Iespējams, ka mūsu sākotnējā reakcija bija mērķtiecīgāka," sacīja Dumpis, norādot, ka kopš paša sākuma prioritārie pasākumi bija testēšana un kontaktu meklēšana ar inficētajiem.

Viņš uzskata, ka pieredzēto jaunu gadījumu skaita samazināšanos var skaidrot arī ar to, ka infekcijas slimību uzraudzības sistēma Latvijā, atšķirībā no citām valstīm, ir centralizēta.

"Vienlaicīgi jāuzsver, ka šie ir īstermiņa panākumi un ilgtermiņā mūs vēl var sagaidīt nepatīkami pārsteigumi," sacīja Dumpis.

Ar aicinājumu neatslābināties Latvijas iedzīvotājus uzrunāja arī veselības ministre Ilze Viņķele.

​"Salīdzinoši neliels Covid-19 pozitīvo skaita pieaugums, 5 smagi pacienti slimnīcā, tiesības valdībai lemt par īsāku termiņu ierobežojumiem, skaists laiks, Lieldienas - NEKAS no šī pagaidām neļauj ar pārliecību teikt, ka vīruss Latvijā apturēts. Mājas. Ziepes. 2 metri. Vēl kādu laiku," uzrakstīja viņa savā Twitter lapā, pievienojot hipersaiti uz Slimību profilakses un kontroles centra sociālo kampaņu.

Vakar Koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdē tika pieņemts lēmums par ārkārtējās situācijas režīma pagarināšanu Latvijā vēl uz vienu mēnesi.

Ziņu lente
0