Latvijā ar koronavīrusu inficētos neviens nevēlas vest uz mājām no slimnīcām

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина Службы неотложной медицинской помощи в Риге
Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts un pašvaldības nevēlas nodrošināt ar koronavīrusu saslimušo nogādāšanu mājās – noveļ atbildību viens uz otru: paveicies ir tikai Rīgas iedzīvotājiem.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Aizritējušajā diennaktī Latvijā tika atklāti 16 koronavīrusa Covid-19 inficēšanās gadījumi. Kopumā Latvijā ir inficēti 509 cilvēki, liecina SPKC aktuālākie dati.

Рижский микроавтобус - Sputnik Latvija
Sēdi mājās: Rīgā slēgti maršruta autobusu reisi

Turklāt 31 cilvēks patlaban ārstējas slimnīcās. 28 ir vidēji smags stāvoklis, trīs atrodas kritiskā stāvoklī. Lielākā daļa pacientu ārstējas Infektoloģijas centrā.

Pacientus, kuriem saslimšana norit attiecīgi vieglā formā, izraksta no slimnīcām un sūta mājās ārstēties pašizolācijā. Taču noskaidrojies, ka ne viss ir tik vienkārši.

Nokļūšana mājas ir Covid-19 slimnieku problēma. Rīdziniekiem vēl ir paveicies – viņus mājās nogādā Austrumu slimnīcas transports. Savukārt tiem, kas dzīvo ārpus Rīgas, nākas izkļūt no šīs situācijas patstāvīgi, jo ar sabiedrisko transportu viņiem pārvietoties ir aizliegts.

Var, protams, nokļūt mājās ar privāto transportu, bet ko lai dara, ja šādas iespējas nav? Tieši ar šādu problēmu saskāries kāds Carnikavas iedzīvotājs, lai gan šī apdzīvotā vieta atrodas vien 20 minūšu braucienā ar mašīnu no Rīgas.

Kad ceturtdien, 2. aprīlī, viņu izrakstīja no slimnīcas Rīgā, izrādījās, ka viņu neviens nevēlas vest uz Carnikavu. Atteicās gan atbildīgās galvaspilsētas iestādes, gan viņa pašvaldība. Nevarēja izlemt, kurš lai paņem inficēto pacientu.

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa paskaidroja situāciju. Ja Infektoloģijas centrs izsniegtu pašvaldībai divus aizsargtērpus, tad tā būtu aizsūtījusi pakaļ pacientam policijas mašīnu ar atsevišķu nodalījumu. Taču Infektoloģijas centrā šādu aizsarglīdzekli neizsniedza.

Taču pēc Mieriņas sacītā, Carnikava jau ir iesniegusi pieteikumu aizsargtērpu saņemšanai valsts tendera ietvaros un cenšas nopirkt tos patstāvīgi. Vienīgi piegādes kavējas. Un šādas problēmas ir ne tikai Carnikavai. Arī citas pašvaldības piedzīvo līdzīgas grūtības.

Женщина и мужчина в защитных масках на остановке общественного транспорта в Риге - Sputnik Latvija
Biji ārzemēs? Ej kājām! Valdība ieviesusi jaunas normas no ārzemēm atbraukušajiem

Pašvaldību savienība uzskata, ka valstij ir jānodrošina vienota koronavīrusa pacientu pārvadājumu sistēma reģionos. Jo pašvaldībām jau tā nav liekas naudas.

Toties Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele, tieši pretēji, uzskata, ka pašvaldībām ir jāpārvadā savi pacienti patstāvīgi, un kritizē to nespēju to darīt.

Taču ceturtdien, 2. aprīlī, valdība un pašvaldību pārstāvji vienojās par to, ka tām pašvaldībām, kuras ir gatavas piešķirt savu transportu, Veselības ministrija palīdzēs visu pareizi organizēt, sniedzot rekomendācijas. Savukārt tām pašvaldībām, kurām nav šādu iespēju, palīdzību sniegs Satiksmes ministrija – tai ir jānopērk šis pakalpojums pie privātiem pārvadātājiem, vai arī jāpiesaista nevalstiskās organizācijas.

Ziņu lente
0