ASV aviācijas bāzes kuģa kapteinis atcelts no amata par saziņu ar medijiem

© AFP 2023 / SEAN LYNCH / US NAVYКапитан авианосца "Теодор Рузвельт" Бретт Крозье. Архивное фото
Капитан авианосца Теодор Рузвельт Бретт Крозье. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV jūras kara spēku ministra pienākumu izpildītājs informēja, ka ministrija bija ļoti pārsteigta, lasot avīzē kapteiņa vēstuli. "Tā nedrīkstēja nonākt medijos," teica politiķis.

RĪGA, 3. aprīlis – Sputnik. ASV jūras kara spēku ministra pienākumu izpildītājs Tomass Modlijs informēja, ka no amata atcelts aviācijas bāzes kuģa "USS Theodore Roosevelt" kapteinis Brets Krozjē, kura vēstule par koronavīrusa uzliesmojumu uz kuģa nokļuvusi medijos, vēsta RIA Novosti.

Tomass Modlijs preses konferencē konstatēja, ka situācija ar koronavīrusu izrādījusies pāri kapteiņa spēkiem, viņš bijis "pārslogots" un labākā izeja bija viņa atstādināšana no amata.

"Mēs bijām ļoti pārsteigti lasot (kapteiņa – red.) vēstuli avīzei... Tai nevajadzēja noplūst (medijos – red.) – tā bija viņa atbildība," klāstīja ministra pienākumu izpildītājs.

Viņš atzīmēja, ka tamlīdzīgu vēstuļu parādīšanās rada iespaidu, ka "jūras kara spēkos valda panika un viņi nevar atrast izeju no situācijas, taču tā nav taisnība".

Член корреспондент Российской академии ракетно-артиллерийских наук (РАРАН), доктор военных наук  Константин Сивков - Sputnik Latvija
Eksperts salīdzināja koronavīrusa izplatību Krievijas un ASV armijās

Savukārt ASV JKS jūras kara operāciju komandieris admirālis Maikls Gildejs atbalstīja lēmumu atstādināt Krozjē, pie tam izmantojot standarta formulējumu "sakarā ar uzticības zaudēšanu".

Cik jūrnieki uz kuģa ir slimi – tā jau ir slēgta informācija. ASV JKS atteicās nosaukt precīzus datus. Avīze San Francisco Chronicle, kuras žurnālisti pirmie ziņoja par problēmām uz kuģa, stāstīja par 100 saslimušajiem, CNN un CBN avoti – par 70 pacientiem. Ja šie dati ir pareizi, nedēļas laikā saslimušo skaits uz kuģa pieaudzis četrkārt. Par ārkārtas situāciju uz aviācijas bāzes kuģa vēstīja arī BBC.

"Slimības izplatība turpinās un paātrinās," savā raportā ziņoja aviācijas bāzes kuģa kapteinis.

"Būs nepieciešams politisks lēmums, taču tā būtu pareiza rīcība, - rakstīja Krozjē. – Mēs neesam karā. Jūrniekiem nav jāmirst. Ja nerīkosimies tagad, mēs palaidīsim garām iespēju parūpēties par mūsu vērtīgāko rezervi – par mūsu jūrniekiem."

Tomēr ASV JKS uzsver, ka saslimušajiem jūrniekiem medicīniska palīdzība neesot vajadzīga – neviens no viņiem nav hospitalizēts, neviens nav kritiskā stāvoklī.

В Нью-Йорке введён режим ЧС в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Intervija
"Valdības šausmīgie padomi". Kā Ņujorka gatavojas katastrofai

"Rūzvelta" kapteinis Krozjē ieteica evakuēt lielāko daļu ekipāžas, atstājot uz borta tikai 10% komandas. Pēc virsnieka domām, šie 40-50 cilvēki var uzturēt kodolreaktora darbu, veikt dezinfekciju un attiecīgi rīkoties ārkārtas situācijas gadījumā.

Vēstulē komandieriem kapteinis lūdza veikt steidzamus pasākumus cīņā ar epidēmiju uz kuģa un evakuēt 4 tūkstošus cilvēku.

ASV JKS jūras kara operāciju komandieris admirālis Maikls Gildejs trešdien pavēstīja, ka aviācijas bāzes kuģis paliks ierindā. Tomass Modlijs pavēstīja, ka JKS plāno atlaist krastā 2,7 tūkstošus komandas locekļu. Lielāko daļu jūrnieku izvietos karantīnā viesnīcās Guamas salā, informēja Wall Street Journal.

Ziņu lente
0