BBC: koronavīruss iztukšo veco ļaužu namus Eiropā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veco ļaužu pansionātu darbinieki skaidro, ka aizsarglīdzekļu trūkuma dēļ personāls ātri saslimst vai ir spiests doties pašizolācijā, bet pēc tam sākas kolapss.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Nevienam nav precīzi zināms, kāds ir sirmgalvju skaits, kuri visā Eiropā miruši pandēmijā savos pansionātos, stāsta BBC.

Люди в медицинских масках на автобусной остановке в Риме - Sputnik Latvija
"Ļaudis, jūs ar galvu draudzējaties?" Koronavīrusa slimniece ieradusies darbā

Līdzās Rotšilda veco ļaužu namam Parīzē no furgona krauj ārā polietilēna plēvē iesaiņotus zārkus. Pansionāta vārti ir slēgti. Šeit miruši sešpadsmit cilvēki, domājams, no koronavīrusa, vēl 80 ir inficēti.

Valda uzskats, ka Francijas galvaspilsētas reģionā vīruss skāris vismaz trešo daļu veco ļaužu namu. Taču nāves gadījumi slimnīcās tiek iekļauti statistikā, bet veco ļaužu namos – ne.

Aleksandrs Sanners ir ārsts veco ļaužu namā Francijas dienvidos. Tur miruši 20 cilvēki.

"Aptuveni piecdesmit cilvēkiem bija paaugstināta temperatūra, pēc tam sākās pneimonija, - viņš stāsta. – Epidēmijas karstumā skābekli saņēma 25 vai 30 pacienti."

Veco ļaužu namu iemītniekiem Francijā gandrīz nemaz netiek veikti Covid-19 testi, taču valstī klīst baumas par nāvēm šajās iestādēs, kas tagad pilnībā ir nogrieztas no pasaules.

Nopietnākie un nāvējošākie koronavīrusa uzliesmojumi Eiropā vērojami Itālijā un Spānijā, un veco ļaužu nami šajās valstīs cietuši divkāršu kaitējumu – infekcijas un personāla trūkuma dēļ.

Карантин, штрафы и тюремный срок: как страны борются с коронавирусом - Sputnik Latvija
Video
No soda naudas līdz pērienam: kā dažādās valstīs cīnās pret koronavīrusu

Bergamo Itālijas ziemeļos pansionātos miruši simtiem cilvēku. Valsts dienvidos to iemītnieki divas dienas pavadīja bez ēdiena, jo viss personāls bija karantīnā.

Trauksme par milzīgo mirstību veco ļaužu namos Spānijā sacēlās, kad Monte Ermoso centrā Madridē koronavīrusa dēļ mira 20 cilvēki. Uz veco ļaužu namiem visā valstī tika nosūtīta armija, kas palīdzēja dezinficēt vairāk nekā 1300 ēkas. Vietām palīdzība nāca par vēlu – vienā pansionātā Madritē tika atrasti 23 līķi. Viņu vidū bija arī divas mūķenes, kas rūpējās par sirmgalvjiem.

Veco ļaužu namā Alikantes apkaimē miruši 26 iemītnieki no 130. Martā miruši vairāk nekā 1500 pansionātu iemītnieki. Viņu tuvinieki ir sašutuši par to, ka netika sniegta informācija par slimības uzliesmojumiem. Iestāžu darbinieki skaidro, ka aizsarglīdzekļu trūkuma dēļ personāls ātri saslimst vai ir spiests doties pašizolācijā, bet pēc tam sākas kolapss.

Francijā darbu sākusi jauna lietotne koronavīrusa gadījumu uzskaitei veco ļaužu namos, lai iekļautu tos kopējā statistikā. Varasiestādes uzskata, ka pēc tam saslimušo un mirušo skaits var strauji pieaugt.

Marta sākumā Francijas prezidents Emanuels Makrons apciemoja pansionātu, lai apspriestu aizsardzību no koronavīrusa. Fotogrāfijā viņš sēž pie galda kopā ar sirmgalvjiem bez sejas maskas. Dažas dienas vēlāk visas vizītes pansionātos Francijā tika aizliegtas. Pagājušajā nedēļā valdība lika izolēt visus to iemītniekus viņu istabās.

Рука пожилого человека  - Sputnik Latvija
Mazmeita sameloja par vecmātes atvaļinājumu un nosūtīja ārstus pašizolācijā

Tomēr veco ļaužu namu darbinieki uzskata, ka lielāko apdraudējumu iemītniekiem nes viņi paši. Dažas iestādes veido aizsargmasku rezerves katram gadījumam un darbiniekiem neizsniedz. Taču daudzi darbinieki ir slimi vai atrodas pašizolācijā, tāpēc vīrusa izplatību ir grūti kontrolēt.

"Tiklīdz veco ļaužu namā parādās koronavīruss, tās ir beigas, - stāstīja pansionātā strādājošā medicīnas māsa. – Mēs neko nevaram izdarīt, mūsu ir pārāk maz."

Ziņu lente
0