Lietuvas prezidents norūpējies par ārvalstīs ražoto preču kvalitāti cīņai ar epidēmiju

© REUTERS / Ints KalninsПрезидент Литвы Гитанас Науседа
Президент Литвы Гитанас Науседа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valsts vadītājs uzskata, ka pandēmijas apkarošanai paredzēto preču iepirkumi ir ārkārtīgi steidzami, taču tiem jābūt caurspīdīgiem un taisnīgiem.

RĪGA, 1. aprīlis – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Valsts iepirkumu pārvaldes (VPT) direktora vietniece Jovita Petkuviene apsprieda iepirkumus valstī Covid-19 pandēmijas laikā, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz prezidenta pils preses dienestu.

Sarunas gaitā prezidents uzsvēra, ka valdībai, kas pēdējo nedēļu laikā piešķīrusi desmitiem miljonu eiro cīņai ar pandēmiju, saskaņā ar likumdošanas prasībām, operatīvi jāsaņem VPT informācija.

Биологические исследования в лаборатории - Sputnik Latvija
Tagad Covid-19 tests Latvijā pieejams bez maksas

"Es saprotu pašreizējo nepieciešamību veikt steidzamu medicīnas aizsardzības preču iepirkumu. Tomēr pat šajos apstākļos mums jāpanāk, lai iepirkumi būtu pārskatāmi un taisnīgi, jānodrošina atbilstošas kvalitātes instrumentu iegāde," viņš teica.

Nausēda pastāstīja, ka saņemti satraucoši ziņojumi par nekvalitatīvām precēm cīņai ar koronavīrusa pandēmiju, piemēram, par reaģentiem un individuālās aizsardzības līdzekļiem.

Lietuvas līderis aicināja organizācijas-pasūtītājus nekavējoties reaģēt, ja Lietuvu sasniegs nekvalitatīvu prežu partija, informēt sabiedrību un spert soļus situācijas labošanai.

"Nepieciešamas skaidras atbildes par to, kas tiek darīts, lai izvairītos no tādiem scenārijiem Lietuvā. Mums jāsaprot, ko mēs pērjam, cik mēs pērkam, pie kā mēs pērkam un kas garantē iepērkamo līdzekļu un medicīnisko iekārtu kvalitāti," uzsvēra valsts vadītājs.

Iepriekš partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" locekļi saskatīja "draudus", ko radot "augošā atkarība" no Ķīnas sniegtās humānās palīdzības. Deputāti pārmeta valdošajiem, ka viņi nav varējuši izmantot iespējas, lai savlaicīgi iegādātos nepieciešamos līdzekļus caur ES "demokrātiskajām valstīm".

Чашка кофе - Sputnik Latvija
Lietuvas iedzīvotājiem piedraudēja ar arestiem par pastaigām parkos un sēdēšanu kafejnīcās

Tomēr premjerministru Sauli Skverneli tamlīdzīgi pārmetumi neapturēja, un viņš informēja par jaunu aizsardzības līdzekļu un reaģentu partiju, ko Lietuvā plānots saņemt no Ķīnas.

Karantīnas režīms Lietuvā pagarināts līdz 13.aprīlim. Valdība brīdināja, ka visus, kas pārkāpj tā noteikumus, gaida nopietnas sekas.

Jaunākie dati liecina, ka valstī fiksēti vairāk nekā 530 inficētie, septiņi cilvēki miruši.

11.martā Pasaules veselības organizācija izsludināja koronavīrusa Covid-19 pandēmiju. PVO jaunākie dati liecina, ka pasaulē inficēti jau vairāk nekā 697 tūkstoši cilvēku 203 valstīs, vairāk nekā 33 tūkstoši ir miruši.

Ziņu lente
0