Jubileja karantīnā: vai koronavīruss sabojās Uzvaras dienu Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovВ День памяти и скорби рижане зажгли свечи у памятника Освободителям Риги
В День памяти и скорби рижане зажгли свечи у памятника Освободителям Риги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nekāds koronavīruss netraucēs apsveikt veterānus Uzvaras jubilejā, turklāt ikvienam ir iespēja viņus atbalstīt. Par to, kā šogad tiks organizēti Uzvaras dienas pasākumi un kā ziedot naudu veterāniem, Sputnik pastāstīja 9may.lv vadītājs Vadims Baraņņiks.

RĪGA, 1. aprīlis — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Šis ir īpašs gads uzvaras pār nacismu piemiņai. Pirmkārt, tā ir jubileja – kopš Uzvaras pagājuši 75 gadi. Kara dalībnieki jau ir vairāk nekā 90 gadus veci. Vienlaikus koronavīruss diktē ārkārtīgi stingrus noteikumus svētku norisei. Par to, kādi tie būs, aprunājāmies ar Uzvaras dienas svētku Rigā ilggadējo organizatoru, organizācijas 9may.lv vadītāju Vadimu Baraņņiku.

© Sputnik / Sergey MelkonovOrganizācijas 9may.lv vadītājs Vadims Baraņņiks
Jubileja karantīnā: vai koronavīruss sabojās Uzvaras dienu Rīgā - Sputnik Latvija
Organizācijas 9may.lv vadītājs Vadims Baraņņiks

Jābūt gataviem visam

Pats pirmais jautājums: vai svētki vispār būs?

− Uzvaras diena Latvijā ir neoficiāli svētki, tie nav vienas partijas svētki, tie ir kopīgi, tautas svētki. Neviens nepiespiež simtiem tūkstošu cilvēku iet un nolikt ziedus pie piemiņas pieminekļa. Tā ir dvēseles vēlme. Protams, svētki būs jebkurā gadījumā, pat tad, ja valdība nolems aizliegt pasākumus. Rīgā nav bijis nevienas Uzvaras dienas, kad pieminekli būtu apmeklējušo mazāk nekā simt tūkstoši cilvēku. Pirms desmit gadiem, Uzvaras 65. jubilejā atnāca vairāk nekā divsimt tūkstoši cilvēku. Domāju, arī šogad, ņemot vērā to, ka 9.maijs iekrīt sestdienā, desmitiem tūkstošu cilvēku vēlēsies atnest ziedus pie Uzvaras pieminekļa, atcerēties savus tuviniekus, kuri saistīti ar Lielo Uzvaru vai gājuši bojā karā. Arī agrāk nebija viegli organizēt kārtību tik plašā pasākumā, bet šodien radušies jauni izaicinājumi.

Vai jums šķiet, ka koronavīruss sabojās svētkus?

− Es uzskatu, jābūt gataviem visam. Tagad ir ļoti daudz prognožu par notikumu tālāko attīstību. Valdības izsludinātais ārkārtas situācijas termiņš beidzas aprīļa vidū. Dažs saka, ka karantīna Latvijā tiks pagarināta līdz jūlijam, cits – ka tā beigsies pat pēc pusotra gada. Tāpēc plāniem jābūt katram gadījumam. Ja sēdēt un gaidīt, kas būs, nebūs nekā, ko ikvienam pasākumam vajadzīga savlaicīga organizācija. Optimistiskas notikumu attīstības gadījumā – viens scenārijs, negatīvā – cits, dažas detaļas jebkuros apstākļos būs vienādas. Pagaidām mēs rēķināmies ar optimistisko scenāriju un gribam būt tam maksimāli gatavi.

© Sputnik / Sergey MelkonovUzvaras dienas svētku pasākums Rīgā
Jubileja karantīnā: vai koronavīruss sabojās Uzvaras dienu Rīgā - Sputnik Latvija
Uzvaras dienas svētku pasākums Rīgā

− Koronavīruss ir īpaši bīstams vecākās paaudzes cilvēkiem. Kā plānojat viņus pasargāt? Negatīva scenārija apstākļos taču ļaužu pūļi būs bīstami.

− Pozitīvas notikumu attīstības aptākļos karantīna beigsies pirms 9.maija. Ja karantīna ilgs līdz jubilejas datumam, tas nozīmē, ka būs jānodrošina jauni drošības pasākumi, tostarp arī veterānu apsveikšanai.

9. maija pasākumos cilvēki noteikti atnāks pie pieminekļa. Lai saglabātu viņu veselību un drošību, vajadzīga vēl nopietnāka organizācija. Mēs vienmēr aktīvi sadarbojamies ar policiju un mediķiem, lai parūpētos par cilvēku drošību, tāpat būs arī šogad.

Kas nemainīsies?

Biedrība "9may.lv", tāpat kā iepriekš vāc naudu veterāniem, apsveic viņus Uzvaras dienā un organizē piemiņas un svētku pasākumu pie Uzvaras pieminekļa, lai kopā ar tiem, kuri atceras savus priekstečus – frontiniekus un aizmugures strādniekus, atzīmētu Uzvaras dienu.

Pašu veterānu ar katru gadu kļūst aizvien mazāk, pie pieminekļa atnāk mazāk nekā viens procents. Piemineklis – tā ir ne tikai tikšanās vieta ar veterāniem, tas ir piemiņas monuments. Šajās dienās pieminekļa pakājē nolikto ziedu skaits nav salīdzināms ne ar vieniem svētkiem. Jau ilgus gadus mūsu brīvprātīgie palīdz nolikt ziedus pie pieminekļa. Tā piemineklis uzplaukst ziediem izkārtotos rakstos, īstos piemiņas laukumos. Esmu pārliecināts, ka arī šoreiz atnesto ziedu skaits pārsniegs visus pārējos svētkus.

Cilvēkiem ir svarīgi tādējādi paust savu piemiņu. Tā ir kolektīva ziņa: mēs atceramies, mēs esam.

© Sputnik / Sergey MelkonovSalūts pie Uzvaras pieminekļa Rīgā 2019.gadā
Jubileja karantīnā: vai koronavīruss sabojās Uzvaras dienu Rīgā - Sputnik Latvija
Salūts pie Uzvaras pieminekļa Rīgā 2019.gadā

Kā atbalstīt veterānus

Iespējams, cilvēki, kuri bīsies atnākt paši, gribēs vairāk ziedot. Naudu veterāniem jūs vācat jau vairākus gadus. Kādu summu izdevās savākt katram veterānam pagājušajā gadā?

− Pa 25 eiro. Tādu pašu ziedojumu rezultātu ceram sagaidīt ari šogad. Pagājušajā gadā mēs apsveicām 1552 veterānus, aptuveni 800 viņu vidū bija no Rīgas. Šogad, domājams, dzīvo Uzvaras karavīru būs mazāk, rīdzinieku aptuveni 600. Kā zināms, saskaņā ar Krievijas prezidenta dekrētu, Lielā Tēvijas kara veterāni ar Krievijas pilsonību saņems dāvanā 75 tūkstošus rubļu. Lielā Tēvijas kara veterāni – Latvijas pilsoņi – saņems citas dāvanas, piemēram, piemiņas medaļas. Taču lielākā daļa veterānu Latvijā ir tieši Latvijas pilsoņi. Pēc būtības, tikai viens no pieciem veterāniem Latvijā ir Krievijas pilsonis. Mums gribētos atcerēties visus. Nauda, ko vācam mūsu veterāniem, ir savdabīgs sabiedrības piemiņas indekss, apliecinājums tam, ka sabiedrība nav aizmirusi karavīrus. Mūsu ziedojumi taču nav brīvprātīgi, un savāktā nauda nozīmē nevis valsts, bet vienkāršo cilvēku piemiņu.

Diemžēl šogad gan politisku, gan ekonomisku iemeslu dēļ būtiski samazinājies informācijas kampaņas mērogs, kuras mērķis ir savākt līdzekļus veterānu apsveikšanai. Papildu trieciens – Lattelekom atteicās piešķirt maksas telefona pakalpojumus ziedojumu vākšanai. Kompānija atsaucas uz likuma prasībām, taču agrāk šis likums nevienam šķēršļus neradīja.

Tāpēc tagad visa informācija pārsvarā ir apkopota mūsu lapā www.9may.lv.

Tur ir forma ziedojumiem ar bankas kartes palīdzību vai pārskaitījumu Swedbank klientiem. Iespējams ziedot arī ar īsziņu uz numuru 1881, vienkārši nosūtot ziedojuma formu kā ciparu no 1 līdz 10. Šogad izmēģinājām jaunumu – ziedojumus caur elektronisko maksājumu sistēmu PayPal, uz adresi http://www.paypal.me/9maylv.

Godīgi sakot, ceram, ka citu valstu vienkāršie cilvēkim kam atmiņa par Uzvaru ir svēta, atcerēsies arī mūsu veterānus kā vienas Uzvaras karavīrus, ko sadalījušas robežas, taču apvieno ilgā kara asinis un sviedri, zaudējumi un varoņdarbi un pats galvenais – negrozāma cīņā ar nacismu.

© Sputnik / Sergey MelkonovUzvarass dienas svinības pie Uzvaras pieminekļa 2018.gadā
Jubileja karantīnā: vai koronavīruss sabojās Uzvaras dienu Rīgā - Sputnik Latvija
Uzvarass dienas svinības pie Uzvaras pieminekļa 2018.gadā

− Žēl, protams, ka Uzvaras karavīri kļuvuši par pilsonības izvēles ķīlniekiem...

− Es domāju, ka Krievijas, Latvijas un citu valstu iedzīvotāji ciena veterānus ne pases dēļ. Katrs Latvijā dzimušais Lielā Tēvijas kara veterāns apliecina, ka Uzvaras karavīri nav nekādi okupanti, viņi ir cīnītāji par dzimtās zemes brīvību. Katrs Lielā Tēvijas kara veterāns – Latvijas pilsonis vai pastāvīgais iedzīvotājs – ir kaujinieks, kurš ar savu balsi turpina cīņu par Latviju, brīvu no nacisma. Man gribētos, lai šie nesalaužamie sirmgalvji saņemtu dāvanas Uzvaras dienā, tādu signālu no sabiedrības – "neviens nav aizmirsts, nekas nav aizmirsts".

Bez politikas

Agrāk biedrība 9may.lv bija gandrīz vienpartejiska, tagad jūs esat dažādās partijās. Vai biedrība saglabāsies?

− Agrāk organizācija bija ārpus partijas, tāda tā ir palikusi. Mēs nelaidām klajā politisku reklāmu ne līdzekļu vākšanas, ne svētku organizācijas ietvaros. Uzvaras piemiņa ir ārpus politiskās konjunktūras. Tāpat arī būs turpmāk.

Vēl vairāk, kārtējo reizi aicinām visus politiskos spēkus, kam nav vienaldzīga Uzvaras diena, svētku dienā mest pie malas visas domstarpības un vienkārši apsveikt veterānus. Bez jebkādas politikas.

− Agrākajos gados dažas politiskās partijas žēlojās, ka organizatori neļauj svētkos apsveikt veterānus nevienam, izņemot "Saskaņu".

− Tie ir atklāti meli. Vienkārši ir neiespējami aizliegt kādam apsveikt veterānus šajā lielajā dienā. Cita lieta, ka daudzi mēģināja izmantot svētkus kā politiskās aģitācijas platformu. Tāpēc agrākajos gados izstrādājusies kārtība, kas visām partijām ir ļoti labi zināma. Piemēram, ja drukātie izdevumi nesaturēja politisku reklāmu, mēs nelikām šķēršļus to izplatīšanai. Taču jebkādus mēģinajumus izmantot svētlus, lai atgādinātu par savu politisko spēku, mēs bloķējām. Gribam, lai tāpat viss paliktu.

© Sputnik / Sergey MelkonovUzvarass dienas svinības pie Uzvaras pieminekļa
Jubileja karantīnā: vai koronavīruss sabojās Uzvaras dienu Rīgā - Sputnik Latvija
Uzvarass dienas svinības pie Uzvaras pieminekļa
Ziņu lente
0