Tālmācību laikā pusdienas – mājās: maznodrošinātas ģimenes nav atstātas bez palīdzības

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasОбед для малоимущих семей
Обед для малоимущих семей - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudziem bērniem skola ir ne tikai mācību vieta, bet arī iespēja saņemt siltu ēdienu. Epidēmijas dēļ skolas ir slēgtas, taču Valkā atrasta iespēja nodrošināt pusdienas maznodrošinātām ģimenēm.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Kopš pagājušās nedēļas skolēni, viņu ģimenes un pedagogi sāka dzīvot jaunajā tiešsaistes apmācību režīmā. Taču daudziem bērniem skola ir ne tikai mācību vieta, bet arī iespēja saņemt siltu ēdienu. Viņu ģimenēm tas ir svarīgs atbalsts. Lai palīdzība turpinātos, vairākas pašvaldības uzsākušas maznodrošināto ģimeņu apgādi ar pārtiku, stāsta TV3.

Iepriekš Latvijas Valkas un Igaunijas Valgas dzīve ritēja kā vienots organisms. Daudzi Latvijas iedzīvotāji pāri robežai strādāja, igauņi brauca iepirkties. Tagad robežas šķērsošana ierobežota, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Pliners: jēga no tālmācības nav liela, taču citas izejas nav

Pagaidām koronavīrusa gadījumi Valkā nav fiksēti, tomēr šeit ir spēkā visi tie paši ierobežojumi, kas citviet valstī, tāpēc bērni izmanto tālmācības, bet vecāki spiesti viņus ēdināt paši. Lai palīdzētu maznodrošinātajiem, pusdienas bērniem piegādā mājās.

"Pirmais nosacījums bija tāds, ka tie, kas līdz šim brīdim saņēma brīvpusdienas no sociālā dienesta vai kā daudzbērnu ģimene, trūcīgā ģimene, aizbildņa ģimene – viņiem ir priekšrocība.

Mēs lūdzām tiem, kam vajag, lai piesakās un tad vedīsim silto ēdienu uz mājām," stāsta Valkas novada Sociālā dienesta vadītāja Natālija Dubrovska.

Siltas pusdienas pagatavo vienā no mācību iestādes ēdnīcām. Tas ir arī neliels atvieglojums arī uzņēmumam, kurš bērnus ēdināja ikdienā, bet tagad atrodas piespiedu dīkstāvē.

Pulksten vienpadsmitos pusdienas sāk pildīt vienreizējās lietošanas kastītēs un maisiņos, pēc tam iekrauj automašīnā. Pagaidām pasūtījumu nav daudz, tāpēc process neaizņem ilgu laiku. Maršruts saplānots no tuvākās adreses uz tālāko. Lai nekavētu laiku, katra ģimene laikus, saņem zvanu.

"Ja mums visi mācās, tad pusdienas nav reizēm laika uztaisīt, jāskatās, lai mācītos. Jāvaktē līdzi. Atvieglojums uz doto momentu ir, jā," neslēpj daudzbērnu ģimenes vecāki Mārīte un Raimonds Remicāni, kuru ģimenei piegādā brīvpusdienas.

Pagaidām gatavo 53 porcijas 22 ģimenēm. Tomēr pieprasījumus aug, pastāstīja sociālajā dienestā. Siltās pusdienas piegādā tikai pilsētā.

"Siltu ēdienu aizvest no pilsētas uz pagastu nav reāli, tāpēc domājam, par iespējām kaut kādus produktus, tādā veidā piegādāt, lai vecāki paši gatavotu. Bet tas ir procesā," stāsta Valkas novada Sociālā dienesta darbiniece Lana Paškēvica.

Videokonferencē ar pašvaldību vadītājiem finanšu ministrs pieļāva, ka brīvpusdienu nodrošināšanu visā Latvijā varētu uzņemties valsts. Attiecīgo lēmumu Ministru kabinets varētu pieņemt jau šonedēļ.

Ziņu lente
0