Tā var nonākt līdz konfliktiem: Rīga izsēdina no tramvajiem sirmgalvjus un bērnus

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийТрамвай в Риге
Трамвай в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā ieviestās izmaiņas, kas atņem lielam skaitam iedzīvotāju privilēģijas braucieniem sabiedriskajā transportā, rada milzum daudz jautājumu, arī par to, vai bija iespējams cits variants.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Kā zināms, Rīgas pagaidu administrācija ārkārtas situācijas periodā atcēla virkni privilēģiju braucieniem sabiedriskajā transportā. Tas darīts ar mērķi ierobežot koronavīrusa tālāku izplatību. Lēmums pieņemts saskaņā ar epidemiologu rekomendācijām un satiksmes ministra rīkojumu.

Atlaides sabiedriskajā transport atceltas visiem, kam tās bija piešķirtas agrāk, izņemot I un II grupas invalīdus, pirmskolas vecuma bērnus, valsts un pašvaldības policijas darbiniekus un pašvaldības izglītībqas iestāžu pedagogus.

Трамвай в Риге - Sputnik Latvija
Rīgā uz laiku atceļ braukšanas atvieglojumus sabiedriskajā transportā

Savukārt galvaspilsētas sociālajiem darbiniekiem un pašvaldības veselības aprūpes iestāžu darbiniekiem, kam piešķirta atlaide 50% apmērā, jāpiešķir 100% atlaide, jo viņu darbībai tagad ir vitāla nozīme, atzīmēja Pagaidu administrācija.

Sabiedrisko attiecību nodaļas darbinieki paskaidroja avīzei "Segodņa", ka Pagaidu administrācija nav nospraudusi mērķi iekasēt pilnu cenu no visiem pasažieriem, - ir jāsamazina pasažieru skaits transportā.

Taču to bija iespējams panākt citā ceļā – piemēram, vienkārši palielinot transporta skaitu maršrutos.

Būs konflikti

Pie tam nesaprotams ir kontroles process. Neizdosies izvairīties no konfliktiem un sašutušo pensionāru kliedzieniem. Nav vērts pat runāt par distancēšanos strīda procesā. Piedevām par braucienu bez biļetes pasažieriem bez privilēģijām paredzēts sods 20-30 eiro apmērā, tāpēc pārējiem pasažieriem parādīsies iespēja publicēt sociālajos tīklos interesantus ierakstus par skandāliem – kā kontrolieri mēģina izsēdināt no transporta kādu nevarīgu vecenīti vai iekasēt no raudošās sirmgalves soda naudu.

Tikpat grūti kontrolieriem klāsies arī ar skolēniem. Tā kā bērnu līdz 15 gadu vecumam vispār aizliegts izsēdināt no transporta jebkādos apstākļos, izņemot viņa nodošanu policijai vai vecākiem, konstatējot, ka skolēns brauc bez biļetes, pie transporta jāizsauc policija vai jāpieaicina vecāki.

Nav īsti saprotams

Nav skaidrs, kā pasažieru plūsmas samazināšanu ietekmēs atlaižu atcelšana strādājošajiem pensionāriem. Ja viņi joprojām brauks uz darbu un no darba – ar atlaidi vai par pilnu biļeti – viņi tik un tā aizņems savu vietu transportā. Tātad nekāda pasažieru plūsmas samazināšanās, atņemot atlaides strādājošajiem pensionāriem, nenotiks.

Торжественная церемония передачи Земессардзе от США средств разминирования Husky - Sputnik Latvija
Vai kareivjiem nevajag izolēties? Kāpēc Zemessardze turpina mācības

Pie tam strādājošie pensionāri, studenti, daudzbērnu vecāki, kam e-talonos ielādētas biļetes ar atlaidēm, varēs izmantot tās līdz "ielādēto" mēnešbiļešu termiņa vai stundu biļešu skaita beigām. Pēc tam jaunās biļetes viņi varēs pirkt tikai par pilnu vērtību.

Starp citu, tās derīgas viena gada laikā no pirkuma brīža. Tātad nekādi netiks panākta tūlītēja pasažieru plūsmas samazināšanās, atņemot atlaides šīm maznodrošināto iedzīvotāju kategorijām. Jā, var jau būt, ka kāds taupības apsvērumu dēļ brauks mazāk, bet citi būs spiesti braukāt tikpat daudz, taču maksās vairāk...

"Ja kāds braukās mazāk, lai braukā mazāk," komentēja sabiedrisko attiecību nodaļā.

Valstī izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc Pagaidu administrācijas lēmums par atlaižu atcelšanu stājies spēkā nekavējoties, bez Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apstiprināšanas.

Kontrolieri, aū!

Starp citu, avīzes "Segodņa" redakcija saņēma lasītāja jautājumu: "Dzirdēju no pazīstama kontroliera, ka viņi uz laiku noņemti no sabiedriskā transporta reisiem. Lemj, kā pārbaudīt biļetes un nodrošināt cilvēkus. Kas notiek patiesībā? Kā viņus pasargāt no infekcijas riska?"

"Rīgas satiksme" preses sekretāre Baiba Bartaševiča paskaidroja, ka "kontrolieri sabiedriskajā transportā bija, ir un būs, un, ja kādu dienu neesat satikuši kontrolieri, tas nenozīmē, ka viņu nav".

Сотрудница медицинского стационара на территории больничного комплекса в Коммунарке, коронавирус - Sputnik Latvija
Ārsts: ar Covid-19 Latvijā tik un tā izslimos 60-70% iedzīvotāju

Pie tam, pēc Bartaševičas vārdiem, nav plānots izsniegt kontrolieriem nekādas speciālas maskas, jo, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, sejas maska no infekcijas neglābj. Tā esot jānēsā tiem, kuri slimo ar jebkādu vīrusa infekciju, lai pasargātu apkārtējos.

Tomēr drošības pasākumi ir izstrādāti. Tagad nav noteikti jāpaņem rokās rīdzinieka karte/e-talons – kontrolieris var vienkārši ieteikt pasažierim pašam pietuvināt biļeti kontroles terminālam, kurā apmaksāta brauciena gadījumā iedegsies apstiprinošs signāls.

Jāpiebilst, ka īsā aptaujā starp avīzes "Segodņa"redakcijas darbiniekiem noskaidrojās, ka pēdējās dienās neviens no viņiem nav redzējis sabiedriskajā transportā nevienu kontrolieri. Tātad teorētiski kaut kur jau viņi ir, bet praktiski – nav. Tikai "zaķiem" par to – ne vārda.

Ziņu lente
0