Pasaules ekonomiku sagaida trīs ļoti smagi mēneši, brīdina analītiķis

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasДиректор аналитического департамента ИК "Регион" Валерий Вайсберг
Директор аналитического департамента ИК Регион Валерий Вайсберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noskaņojums biznesā šobrīd ir daudz pesimistiskāks, nekā 2008. gada pasaules krīzes laikā, paziņoja analītiķis Valērijs Vaisbergs.

RĪGA, 27. marts – Sputnik. Pasaules Tirdzniecības organizācijas vadītājs Roberto Azevedo brīdina, ka pasaules ekonomikas recesija koronavīrusa pandēmijas rezultātā var izrādīties sliktāka par 2008. gada finanšu krīzi. Pēc Azevedo sacītā, ekspertu vērtējums liecina par ievērojamu pandēmijas ietekmi uz ekonomiku un tirdzniecību un, attiecīgi, uz darbavietām.

Prognozes rāda, ka noskaņojumi biznesā šobrīd ir daudz pesimistiskāki, nekā 2009. gadā, apstiprināja radio Sputnik ēterā investīciju kompānijas "Region" analītiskā departamenta direktors Valērijas Vaisbergs.

"Ja mēs izskatām pandēmiju kā asu, taču īstermiņa negatīvo faktoru, iespējams, arī izeja no recesijas nebūs tik ilgstoša un smaga, kā pēc 2008. gada krīzes. Iespējams, izeja šoreiz būs sinhronāka un ātrāka, tādēļ ekonomikas lejupslīdes apmēru pagaidām salīdzināt ir nekorekti," uzskata Vaisbergs.

Neskatoties uz to, pēc eksperta sacītā, pasaules ekonomika jau cieš vērā ņemamus zaudējums, savukārt otrais ceturksnis būs "ļoti smags".

"Gada pirmajos divos mēnešos eksports no Ķīnas nokritās par 17,5%, martā tā krišanās turpināsies, lai gan tai vajadzētu kļūt lēnākai. Tiek apturēta ražošana Eiropā, Dienvidkorejā, daļēji Krievijā, Indijā. ASV sagaida ievērojamu pieaugumu bezdarba pabalstu pieprasījumam… Pirmajā ceturksnī pasaules ekonomika nenoslīdēs tik stipri, taču otrais ceturksnis būs ļoti smags," paziņoja Vaisbergs.

Станок-качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nafta, gāze un pasaules ekonomika koronavīrusa turbulences apstākļos

Krievijas Federācijas Valdības Finanšu universitātes Starptautisko ekonomisko attiecību pētījumu institūta direktore Viktorija Perska iepriekš paziņoja Sputnik, ka pasaules ekonomika 2020. gadā varētu pazaudēt no 200 līdz 500 miljardiem dolāru gadījumā, ja koronavīrusa infekcijas izplatība martā sāks samazināties, savukārt karantīnas periods ilgs līdz aprīļa beigām.

Pasaules Veselības organizācijas pārstāve Krievijā Melita Vujnoviča vakar paziņoja, ka PVO pagaidām nav prognožu par koronavīrusa pandēmijas beigu termiņu. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, šī jaunā infekcija ir pārņēmusi 199 pasaules valstis un aizjūras teritorijas, ir atklāti 537 873 inficēšanās gadījumi, no kuriem 24 149 beigušies ar letālu iznākumu, 124 564 atveseļojās. Covid-19 mirstības rādītājs šobrīd sastāda 4,5%.

Ziņu lente
0