NATO pārskatīja visu militāro mācību programmu koronavīrusa dēļ

© REUTERS / INTS KALNINSВысадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года
Высадка десанта во время военных учений НАТО Baltops 2019 в Лиласте, 12 июня 2019 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO atcēla virkni mācību saistībā ar koronavīrusa pandēmiju, daži manevri tika atlikti vai arī tika mainīts to formāts.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Ziemeļatlantijas alianse pārskatīja visu savu militāro mācību programmu COVID-19 vīrusa izplatīšanās dēļ, paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs.

Ceturtdien, 19. martā, Stoltenbergs prezentēja ziņojumu par NATO stāvokli 2019. gadā, vēsta RIA Novosti.

Pēc viņa sacītā, jaunā vīrusa izplatīšanās novedusi pie nebijušas krīzes, un šajos apstākļos militārais bloks bija spiests pārskatīt savu manevru programmu – dažas mācības bija jāatceļ, citas – jāpārformatē. Tostarp runa ir par pavasarī gaidāmajiem manevriem "Defender Europe 2020".

"Mēs atcēlām virkni mācību, citos gadījumos atlikām vai mainījām formātu," sacīja Stoltenbergs. Taču mācības Eiropā nav atceltas, ir tikai samazināts to rīkošanas mērogs un pārskatīts to formāts – tika plānots, ka tajās piedalīsies amerikāņu kareivji, taču pandēmijas fonā Amerikas vadība pieņēma lēmumu pārtraukt kareivju un tehnikas pārdislocēšanu uz Eiropu, savukārt tos, kas jau ieradās, atgriezt dislocēšanās vietās ASV.

Iepriekš tika ieplānots, ka laikā no 2020. gada februāra līdz aprīlim Savienotās Valstis uz laiku nogādās Eiropā 20 tūkstošus karavīru līdz ar tehniku dalībai manevros "Eiropas aizstāvis 2020" (Defender Europe) un vairākās citās mācībās: "Ātrā atbilde" (Quick response), "Asmens trieciens" (Saber Strike), "Sabiedroto gars" (Allied spirit), "Dinamiskā fronte" (Dynamic front). Tā būs lielākā Savienoto Valstu karaspēka dislokācija Eiropā pēdējo 25 gadu laikā, informēja brigādes ģenerālis Šons Bārnabijs.

Pēc mācībām amerikāņu karavīriem bija jāatgriežas dislokācijas vietās ASV.

Mobilā laboratorija koronavīrusa analīžu nodošanai - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss samaitājis Pentagona un NATO plānus Eiropā

Pie tam ģenerālis, atbildot uz jautājumu par minēto mācību saikni ar Krievijas radītajiem draudiem, uzsvēra, ka mācības nav vērstas pret kādu konkrētu valsti, to mērķis esot uzlabot mijiedarbību un loģistiku dažādos līmeņos, un mācību mērķis būšot "stratēģiskā gatavība". Tikšot novērtētas arī sabiedroto spējas Eiropā nepieciešamības gadījumā nodrošināt loģistiku, konstatēja ģenerālis.

Maskava un Minska ziņoja, ka NATO un ASV mācībām ir provokatīvs raksturs un tās tiek rīkotas uz pret Krieviju vērstiem scenārijiem. Pēc KF ĀM vadītāja Sergeja Lavrova sacītā, vērienīgie "Defender Europe 2020" manevri norāda uz to, ka alianses plānos neietilpst deeskalācijas pasākumu stiprināšana ar KF. Turklāt ministrs uzsvēra, ka Maskava nesaskata nekādas problēmas Baltijas jūras reģionā, kas prasītu militāru risinājumu.

Pēc viņa sacītā, NATO izraisa nopietnu uztraukumu Maskavā, tādēļ Krievija būs spiesta reaģēt uz "Defender Europe 2020". Taču reaģēsim tādā veidā, lai tas nerada nevajadzīgus riskus," atzīmēja Lavrovs.

Ziņu lente
0