Nosovičs: Latvija var necerēt saņemt ES dotācijas – visa nauda aizies Itālijai

© Sputnik / Александр НатрускинАналитик Центра общественно-политических исследований "Русская Балтика" Александр Носович
Аналитик Центра общественно-политических исследований Русская Балтика Александр Носович - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Koronavīruss iedragāja visu, no kā veidojās Baltijas valstu ekonomika, savukārt līdzekļi, kuri vēl paliks Briselei, tā piešķirs Dienvideiropas valstīm, kuras ir spiestas pašu spēkiem cīnīties ar pandēmiju.

RĪGA, 19. marts – Sputnik. Eiropas Komisija plāno piešķirt Latvijai 792 miljonus eiro koronavīrusa epidēmijas apkarošanai, Lietuvai summa var sastādīt 1,48 miljardus, Igaunijai – 295 miljonus eiro.

Neraugoties uz to, ka Eiropas Komisijas plāni tika veidoti steigā un dotāciju summas, visticamāk, pārskatīs, pilnvērtīgu koronavīrusa izplatīšanās novēršanas pasākumu īstenošanai piešķirtās naudas Baltijas valstīm nepietiks, un pēc tam šis finansējuma avots vispār izsīks, paziņoja Sputnik Latvija politikas analītiķis un ekonomists Aleksandrs Nosovičs.

"Iznāk, ka Baltijas valstis koronavīrusa apkarošanai saņem trīs reizes vairāk, nekā Itālija, un tas ir acīmredzams absurds. Ja programma tiks pieņemta, tas izraisīs lielu skandālu Eiropas Savienībā. Vai naudas pietiks koronavīrusa apkarošanai? Nē, nepietiks. Turklāt pēc visa notikušā Baltijai nepietiks naudas principā, jo koronavīruss šobrīd iznīcina visu Baltijas republiku pastāvēšanas modeli," paziņoja Nosovičs.

Koronavīruss iedragāja visu, no kā veidojās Baltijas valstu ekonomika, uzsvēra analītiķis.

"Ekonomikas struktūra par 50% sastāv no pakalpojumu nozares, tālāk seko Eiropas Savienības fondu dotācijas, pēc tam naudas pārvedumi no viesstrādniekiem Rietumeiropā un Ziemeļeiropā. Reālās ekonomikas, rūpnieciskās ražošanas, transporta daļa ir ārkārtīgi nenozīmīga, savukārt tās nozares, kuras veido Baltijas valstu budžetus, nonākušas apdraudējumā," paskaidroja eksperts.

Nosovičs atzīmēja, ka pirmā, ņemot vērā ārkārtas stāvokli un karantīnu, cieta pakalpojumu nozare – mazā mazumtirdzniecība, restorāni, viesnīcas.

Мужчине измеряют температуру тела на пограничном пункте Згожелец, Польша - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Aizvainojumu neaizmirsīsim". Eiropa gatavojas kārtot rēķinus pēc karantīnas

"Tā kā ES valstis viena pēc otras internē ārzemniekus, naudas pārvedumi no viesstrādniekiem arī ir zem jautājuma zīmes tagad. Iepriekš jau bija pieņemts lēmums samazināt dotācijas no ES fondiem, bet tagad, ņemot vērā koronavīrusa radītos finanšu zaudējumus, tās vispār var atcelt. Tā niecīgā nauda, kura Briselei vēl būs palikusi, noteikti tiks piešķirta nevis Austrumeiropas, bet gan Dienvideiropas valstīm, kuras ir spiestas pašu spēkiem tikt galā ar koronavīrusa pandēmiju," uzsvēra Nosovičs.

Pēc viņa sacītā, kā pastāvēs Baltijas valstis, ņemot vērā to, ka to ekonomiskā modeļa galvenās sastāvdaļas ir sabrukušas, kļūst par mīklu. Vai rietumu sabiedrotie tās glābs, ņemot vērā jau esošās problēmas, ir atvērts jautājums, piebilda eksperts.

PVO pasludināja jaunā tipa koronavīrusa uzliesmojumu, kurš izplatījies no Ķīnas, par pandēmiju. Saskaņā ar šī brīža datiem, 176 pasaules valstīs un aizjūras teritorijās ir reģistrēti 220 199 saslimšanas gadījumi, tiek ziņots par 8982 nāvēm un 85 769 atveseļošanās gadījumiem.

Ziņu lente
0