Ukraiņu viesstrādnieki maina Baltijas valstis pret pievilcīgākām vietām

© rawpixelСтроительные каски
Строительные каски - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējos gados ukraiņu viesstrādnieku skaits Latvijā, Lietuvā un Igaunijā stabili pieauga, taču turpmāk viņu plūsma uz Baltijas valstīm varētu sarukt.

RĪGA, 18. marts - Sputnik. Lielākais skaits ukraiņu viesstrādnieku Baltijā pērn bija reģistrēts Igaunijā, - arī patlaban sezonas darbos tur reģistrēti vairāk nekā 30 tūkstoši Ukrainas pilsoņu. Latvijā pērn strādāja vairāk nekā 9 tūkstoši, Lietuvā – apmēram 5 tūkstoši, raksta Bb.lv, atsaucoties uz Igaunijas kompānijas "RIA.com Marketplaces" komentāru.

Ukraiņu vidū populārākās nozares Baltijas valstīs ir celtniecība, ražošana un sezonas darbi, taču pēdējo gadu laikā darbā Baltijas valstīs ieradies arī liels skaits IT speciālistu, ārstu, inženieru un citu kvalificētu darbinieku.

Interese sarūk

Taču, uzlabojoties ekonomiskajai situācijai Ukrainā un pieaugot dzīves dārdzībai Baltijā, situācija var krasi mainīties. Jau tagad aizvien lielāks skaits ukraiņu Baltijas vietā izvēlas, piemēram, Čehiju un Vāciju.

Сбор урожая картофеля - Sputnik Latvija
Mazgā kartupeļus un neprasa tehnoloģijas: britiem vajadzīgi viesstrādnieki no Latvijas

"Darba pievilcība tuvākajās valstīs ukraiņu acīs pēdējā laikā mazinās. Piemēram, vidējās algas attiecība Polijā un Ukrainā pēdējo gadu laikā no četrām reizēm sarukusi līdz 2,5 reizēm. Līdzīga ir situācija ar Igauniju, Latviju un Lietuvu. Jā, alga šajās valstīs vēl joprojām ir lielāka nekā Ukrainā, taču ir arī izdevumi mājokļa nomai, dažādi sadzīves izdevumi un nodokļi," atklāja "RIA.com Marketplaces" pārstāvis Artjoms Umanets.

Viņš pieminēja, ka ietekme, ko grivnas nostiprināšanās pret ASV dolāru atstāj Ukrainas ekonomikā, tiek vērtēta divējādi. Zaudētāji ir eksporta uzņēmumi, kam samazinās ienākumi nacionālajā valūtā, palielinās izdevumi algām, komunālajiem pakalpojumiem, vietējai loģistikai. Šī faktora rezultātā īpaši cieš dzelzs rūdas un ogļu uzņēmumi, metalurģijas uzņēmumi, ķīmisko produktu eksportētāji, kas konkurē globālajā tirgū. Vienlaikus grivnas pozīcijas nostiprināšanās nozīmē iedzīvotāju pirktspējas uzlabošanos importa preču un tūrisma jomā.

Kur slēpjas pievilcība

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Polija jau ceļ trauksmi par ukraiņu darba spēka aizplūšanu  - viesstrādnieki no Ukrainas aizvien biežāk plāno braukt peļņā uz Vāciju un citām ES valstīm. Pie tam, saskaņā ar Work Service vērtējumiem, no Polijas var aizbraukt līdz 59% ukraiņu strādnieki, raksta Rzeczpospolita.

Люди держат связанные флаги Польши и Украины в Варшаве - Sputnik Latvija
Polijas uzņēmuma īpašniece izmetusi uz ielas mirstošu viesstrādnieku

Firmas "Personnel Service" prezidents Kšištofs Ingljots stāsta, ka tuvākajā laikā kadru trūkums Polijā var pieaugt no 165 tūkstošiem līdz pusmiljonam cilvēku.

"Ukraiņi Vācijā varēs legāli nopelnīt daudz vairāk. Polija nebūs viņiem tik pievilcīga. Strādniekus no Ukrainas mums jau tagad atņem Čehija, Slovākija un Ungārija. Šīs valstis ir atrisinājušas darbā iekārtošanas problēmas un piedāvā labākus darba apstākļus," atzina kompānijas "Work Service" vadītājs Pāvels Volņevičs.

Ziņu lente
0