Kravu nav: "Latvijas dzelzceļš" lūdz valstij 40 miljonus eiro

CC0 / Jad Limcaco on Unsplash / Железнодорожный переезд
Железнодорожный переезд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Latvijas dzelzceļš" var bankrotēt bez līdzfinansējuma no valsts budžeta. Kravu pārvadājumu rādītāji divu mēnešu periodā liecina par dramatisku sarukumu.

RĪGA, 18. marts — Sputnik. "Latvijas dzelzceļa" ienākumi šogad ir kritušies tik lielā mērā, ka vairs nesedz izdevumus. Šī iemesla dēļ uzņēmums prasa piešķirt no valsts budžeta 25 miljonus eiro finansiālā līdzsvara nodrošināšanai. Vēl 15,8 miljoni eiro nepieciešami sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas izdevumu kompensācijai, informēja LDz.

Uzņēmums paskaidroja, ka Latvijas transporta un tranzīta nozarei 2019. gads ir bijis grūts: vairāku faktoru rezultātā ievērojami samazinājušies kravu pārvadājumu apjomi. Situācija ietekmējusi visu Latvijas transporta nozari, tomēr visspēcīgāk – tranzīta jomā darbojošos uzņēmumus, arī VAS "Latvijas dzelzceļš".

Kravu pārvadājumu tendences 2020. gada pirmajos divarpus mēnešos, kā arī notikumi pasaules un reģiona ekonomikā liecina, ka situācija kravu pārvadājumu jomā būtiski neuzlabosies vai, iespējams, pat pasliktināsies, prognozēja LDz.

"Neskatoties uz jau pagājušā gada nogalē uzsāktajiem striktajiem izmaksu optimizācijas un darbības efektivitātes palielināšanas pasākumiem, "Latvijas dzelzceļš" 2020. gadā nespēs īstenot finanšu līdzsvara nosacījumus, jo ieņēmumi ir samazinājušies tik būtiski, ka tie nesedz izmaksas, kuras jau šobrīd ir samazinātas iespējami zemākajā līmenī, vienlaikus neapdraudot dzelzceļa infrastruktūras kvalitāti un kustības drošību," konstatēja LDz.

Šī iemesla dēļ atbilstoši līguma "Par VAS "Latvijas dzelzceļš” pārvaldīšanā esošās publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras uzturēšanas un attīstības plānošanu un finansēšanu" noteikumiem, kurš ir noslēgts starp VAS "Latvijas dzelzceļš" un Satiksmes ministriju, LDz iesniedzis Satiksmes ministrijai ziņojumu par dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītāja finanšu līdzsvara nodrošināšanu, kā arī informējis nozares ministriju par nepieciešamo valsts līdzekļu finansējumu līgumā noteikto saistību izpildei.

Tāpat LDz informēja Satiksmes ministriju par vērā ņemamu risku – iespējams, kompānijas projektus ar ES līdzekļu piesaisti – dzelzceļa elektrifikāciju un Daugavpils parka un piebraucamo ceļu attīstības projektu – neizdosies realizēt.

Грузовые поезда на станции - Sputnik Latvija
Kravu tranzīts caur Latviju krities gandrīz par 60%

Iepriekš jau vēstīts, ka "Latvijas dzelzceļš" šī gada divu mēnešu laikā pārvedis 3,94 miljonus tonnu kravu – divreiz mazāk, nekā šajā periodā pērn. Šī gada janvārī fenbruārī starptautisko pārvadājumu kategorijā pārvadāti 3,73 miljoni tonnu kravu (-51,6%), iekšzemes pārvadājumu kategorijā – 209 tūkstoši tonnu (+18,9%).

Tranzīta kravu apjoms sarucis līdz 3,12 miljoniem tonnu (-56,6%), pie tam dzelzceļa tranzīts caur ostām janvārī samazinājies līdz 2,71 miljoniem tonnu (-56,2%). Sauszemes tranzīts caur Latvijas teritoriju sastādījis 407 tūkstošus tonnu (-59,4%).

2019.gadā LDz kravu pārvadājumi samazinājās par 15,8% salīdzinājumā ar 2018.gadu – līdz 41,49 miljoniem tonnu.

Ziņu lente
0