ASV ierobežo mācību "Defender Europe" mērogu Lietuvā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas aizsardzības ministrs atzīmēja, ka Pentagona lēmums ierobežot mācību mērogu koronavīrusa dēļ ir racionāls un savlaicīgs.

RĪGA, 18. marts - Sputnik. Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis pauda cerību, ka sadarbība ar ASV atjaunosies pēc koronavīrusa pandēmijas, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz valsts Aizsardzības ministrijas preses dienestu.

Karoblis atzīmēja, ka patlaban visas valstis cenšas samazināt jebkādus riskus. Vienlaikus karavīri sniedz atbalstu lielam skaitam iestāžu, kas cīnās ar slimības izplatību, piemēram, dežurē lidostās.

"Esmu pārliecināts, ka visi lēmumi "COVID-19" aspektā, tāpat kā militāro mācību plānu korekcija, - tie ir tikai īslaicīgi un racionāli pasākumi, un divpusējā militārā sadarbība ar ASV pilnībā atjaunosies, tiklīdz koronavīrusa izplatība tika apturēta," pastāstīja Karoblis.

Mācībām "Defender Europe 2020" bija jākļūst par vērienīgākajiem ASV manevriem Eiropā pēdējo 25 gadu laikā. Kopumā mācību ietvaros bija plānots pārvietot no ASV uz Eiropu apmēram 20 tūkstošus kareivju. Par to norises centru izraudzīta Vācija, taču virkne manevru elementu ieplānoti desmit NATO valstu teritorijā, tostarp netālu no Krievijas robežām ar Poliju un Baltijas valstīm.

Mobilā laboratorija koronavīrusa analīžu nodošanai - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss samaitājis Pentagona un NATO plānus Eiropā

Aizvadītajā nedēļā mācību "Defender Europe 2020" apmērs un mērogi tika mainīti, ņemot vērā augošo COVID-19 uzliesmojumu un nesenos ASV aizsardzības ministra norādījumus, - tika apturēta bruņoto spēku un tehnikas pārvietošana no ASV uz Eiropu.

Mācību posmi "Dynamic Front", "Joint Warfighting Assessment", "Saber Strike" un "Swift Response" ir apturēti. Trīs no tiem bija plānots organizēt Lietuvas teritorijā. Tanku brigāžu grupa, kas jau izvērsta Eiropā, turpinās mācības ar sabiedrotajiem pēc mainītā mācību plāna. Pārējie atgriezīsies ASV.

Koronavīrusa pandēmija

Lietuvā patlaban fiksēti 18 koronavīrusa gadījumi. Pirmais pacients jau izārstēts un izrakstīts. Veselības ministrija ieviesusi noteikumu: atgriežoties no jebkuras valsts, pacients tiek uzskatīts par inficētu, ka viņam konstatēts kaut vai viens simptoms.

Lietuvā 16. martā tika izsludināta karantīna, kas ilgs līdz 30. martam.

Ziņu lente
0