Eiropas Komisija ierosina ierobežot iebraukšanu ES

© AP Photo/Markus SchreiberГлава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен
Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Eiropas Savienības valstu vadītāji videokonferencē apspriedīs ES robežu slēgšanu trešo valstu pilsoņiem uz vienu mēnesi.

RĪGA, 17. marts - Sputnik. Eiropas Komisija ierosina ierobežot iebraukšanu ES uz 30 dienām trešo valstu pilsoņiem, informēja ES priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.

"Eiropas Komisija iepazīstina ar saviem principiem pierobežas pasākumos un iesaka ieviest pagaidu ierobežojumu visiem nebūtiskajiem braucieniem uz ES," EK vadītāja pastāstīja Twitter.

Pirmdien Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka ES un Šengenas līguma teritorija tiks slēgti jau no otrdienas.

Šo ierosinājumu vēl jāapstiprina visiem EP locekļiem, atgādināja Eiropas Padomes vadītājs Šarls Mišels.

"Esam paziņojuši partneriem G7 par savu ierosinājumu. Rīt tas tiks apspriests ES Padomes locekļu sēdē. Šim lēmumam nepieciešams vienbalsīgs atbalsts," Mišels paskaidroja preses konferencē.

Šodien ES dalībvalstu vadītāji un valdību vadītāji tiksies videokonferencē, kuras gaitā varētu apstiprināt ierobežojumus. Saskaņā ar ES ieteikumu, pasākums neattieksies uz diplomātiem un cilvēkiem ar atļauju ilgstoši uzturēties ES, kā arī ES pilsoņu ģimenes locekļiem. Tāpat ierobežojumi nav attiecināti uz tiem, kas palīdz cīnīties ar koronavīrusu: ārstiem, veselības aprūpes personālu, pētniekiem un ekspertiem.

Tāpat fon der Leiena ieteica eiropiešiem mazāk ceļot.

"Jāsamazina milzīgā slodze uz mūsu veselības aprūpes sistēmu. Eiropā esam nopietni cietuši no vīrusa, jo mazāk ceļosim, jo efektīvāki būs vīrusa ierobežošanas pasākumi. ES valstis ir spērušas stingrus soļus vīrusa apturēšanai, taču tie var būt efektīvi tikai gadījumā, ja būs koordinēti," teica EK prezidente.

Viņa piebilda, ka ES valstīm ir jānodrošina īpaši nepieciešamo preču netraucētu piegādi Eiropas iekšējā tirgū.

"Šie ierobežojumi neskars arī preču pārvadātājus. Preču piegādei ES ir jāturpinās, lai garantētu visa nepieciešamā: pārtikas produktu, zāļu un mūsu ražotājiem nepieciešamo līdzekļu piegādes," atzīmēja fon der Leiena.

"No vienas puses, mūsu pienākums ir garantēt pilsoņu aizsardzību, no otras – garantēt preču piegādes. Mēs piedāvājam veidot "zaļos" koridorus medicīnas un pārtikas precēm, kas palīdzēs izvairīties no grūtībām, nogādājot preces pāri robežām," viņa piebilda.

11. martā Pasaules Veselības organizācija izsludināja koronavīrusa COVID-19 pandēmiju. Pasaulē inficēti jau vairāk nekā 153 tūkstoši cilvēku 142 valstīs, lielākā daļa ir izveseļojušies, miruši vairāk nekā 5,7 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0