Politika

Koronavīruss nav pie vainas: Rīgas domes vēlēšanas pārcēla par 30 eiro

© REUTERS/Aly SongПассажиры в масках на железнодорожном вокзале в Шанхае
Пассажиры в масках на  железнодорожном вокзале в Шанхае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu datumu pārcēla uz vienu nedēļu – uz 2. maiju. Attiecīgo lēmumu piektdien pieņēma Rīgas Administratīvā rajona tiesa, izskatot partijas "Alternatīva" valdes locekļu prasību pret Centrālo vēlēšanu komisiju.

RĪGA, 14. marts – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Sākotnēji, kā plānoja Centrālā vēlēšanu komisija, Rīgas domes vēlēšanām bija jānotiek 25. aprīlī. Taču partijas "Alternatīva" pārstāvji – Vadims Baraņņiks, Aleksanrds Mirskis un Anita Laizāne – vērsās pie Administratīvās rajona tiesas un apstrīdēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu.

Tiesa konstatēja, ka vēlēšanu datuma nozīmēšana 25. aprīlī notika ar likuma pārkāpumu. Vēlēšanām jānotiek 2. maijā. Tagad CVK ir pienākums veikts izmaiņas attiecīgajos plānos (kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņš un c.), kā arī izmaksāt partijai kompensāciju 30 eiro apmērā.

Мирослав Митрофанов на акции протеста в Риге против социального и национального неравенства в Латвии. 12 января 2019 г. - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas Krievu savienība nosauca galveno pretinieku Rīgas vēlēšanās

Jāatzīst, daudzi eksperti atzīmēja, ka Centrālā vēlēšanu komisija kļūdaini traktēja likumu, tomēr maz kurš cerēja, ka "Alternatīvai" ir izredzes uzvarēt. Tiesas lēmums nozīmē ne tikai vēlēšanu termiņa pārcelšanu. Faktiski, tas pierāda nesen CVK vadītāja amatā ieceltās Kristīnes Bērziņas nepietiekamo profesionālismu, un daži no politiķiem jau aicina viņu brīvprātīgi atkāpties no amata.

Pirms viņas CVK vadītājs 22 gadus bija Arnis Cimdars. Pa šo laiku CVK nevienu reizi nenonāca situācijā, kad tai būtu pārmesta likuma norma neievērošana.

Tiesa, piektdien, 13. martā, CVK izplatīja paziņojumu, saskaņā ar kuru, likuma normām ir lielāks juridiskais spēks, nekā tiesneša pieņemtajam lēmumam. Taču ir acīmredzami, ka tiesneša lēmumu nāksies izpildīt – parāk acīmredzama CVK kļūda vēlēšanu datuma aprēķinā.

Un kā tad ar koronavīrusu?

Vairākas politiskās partija, no to partiju skaita, kas grasās piedalīties Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, izteica paziņojumus saistībā ar CVK noteikto vēlēšanu datumu. Tā, Zaļo un zemnieku savienība vispār piedāvāja pārcelt Rīgas domes vēlēšanas uz 29. augustu. Pamatojums – koronavīrusa epidēmija.

Partijas valdē atzīmē, ka "galvaspilsētas domes vēlēšanu pārcelšana ļautu ārkārtas situācijas laikā izvairīties no iedzīvotāju pulcēšanās, kas būtu neizbēgama vēlēšanu norises dienā".

Кристиан Розенвалдс - Sputnik Latvija
Politika
Politologs paskaidroja, kāpēc "Saskaņa" Rīgā distancējusies no latviešiem

Apvienības "Attīstībai/Par!" mājaslapā ievietots paziņojums, saskaņā ar kuru, visa reklāmas kampaņa, kas ir veltīta Rīgas domes vēlēšanām, ir apturēta uz nedēļu, "saistībā ar to, ka valstī izsludināta ārkārtējā situācija".

Par iespēju pārcelt vēlēšanu dienu saistībā ar koronavīrusu paziņoja arī Nacionālajā apvienībā.

Nacionālās apvienības līderi Raivis Dzintars paziņoja, ka jautājumu par iespējamo vēlēšanu termiņa pārcelšanu no aprīļa pēdējās sestdienas nav jāpieņem politiķiem. Šis lēmums ir jāpieņem nozares ekspertiem sadarbībā ar Krīzes vadības padomi.

Novērotāji neizslēdz iespēju, ka epidēmijas iegansta dēļ Rīgas domes vēlēšanas tiks pārceltas uz augusta beigām. Tiesa, tas ir vairāk atkarīgs nevis no mediķu rekomendācijām, bet gan no tā, kā valdošās partijas vērtēs savas izredzes gaidāmajās vēlēšanās.

Ziņu lente
0