Eiropas Savienība nosodījusi kārtējo nāves soda spriedumu Baltkrievijā

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasШтаб-квартира Европейской комиссии
Штаб-квартира Европейской комиссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība no jauna aicinājusi republiku ieviest augstākā soda mēra moratoriju, bet vēlāk no tā atteikties pilnībā.

RĪGA, 8. marts – Sputnik. Eiropas Savienība kārtējo reizi nosodījusi nāves soda spriedumu Baltkrievijā un vēlreiz aicināja valsti ieviest augstākā soda mēra moratoriju, vēstīja Eiropas ārpolitikas dienests.

Piektdien, 6.martā, Minskas apgabala tiesa izbraukuma sēdē piesprieda augastāko soda mēru 29 gadus vecajam Viktoram Skrundukam – viņš atzīts par vainīgu divu pensionāru slepkavībā.

Люди в масках в пустынном торговом центре в Пекине  - Sputnik Latvija
Ķīna ievieš nāves sodu tiem, kas slēpj inficēšanos ar koronavīrusu

"Eiropas Savienība apstiprina savu stingro pozīciju pret nāves soda pielietošanu jebkādos apstākļos. Nāves sods pārkāpj neatņemamās tiesības uz dzīvību, kas iekļautas Vispārējā cilvēktiesību deklarācijā, tas ir cietsirdīgs, necilvēcīgs un pašcieņu pazemojošs augstākais soda mērs," teikts dienesta paziņojumā, ko citēja Sputnik Baltkrievija

Paziņojumā akcentēts, ka augstākais soda mērs nav pieņemams arī tāpēc, ka tiesas kļūdas, kas ir neizbēgamas jebkurā tiesu sistēmā, ir neatgriezeniskas.

ES atgādināja, ka pasaulē valda tendence atteikties no dzīvības atņemšanas noziedzniekiem: pēdējo 10 gadu laikā 160 valstīs nav noticis neviens nāves sods.

"Ja Baltkrievija atceltu atlikušos nāves spriedumus un ieviestu nāves soda moratoriju, tas būtu visai pozitīvs pirmais solis pretī tā atcelšanai," konstatēja ES ierēdņi.

Otrais spriedums divu mēnešu laikā

Nāves spriedums Skrundikam ir jau otrais 2020.gada laikā.

Janvāra sākumā Mogiļevas apgabala tiesas Krimināllietu kolēģija piesprieda nāves sodu diviem brāļiem – 19 un 20 gadus vecajiem Iļjam un Staņislavam Kosteviem par pedagoģes slepkavību Čerikovā.

Savukārt pērnā gada decembra nogalē Baltkrievijas Augstākā tiesa saglabāja spēkā nāves spriedumu Viktoram Sergelim, kurš notiesāts par 8 mēnešus vecas meitenītes slepkavību Luņņicā.

Augstākais soda mērs Baltkrievijā tiek piespriests par īpaši smagiem noziegumiem, tikai pilngadīgiem vīriešiem. Sievietēm, nepilngadīgajiem un sirmgalvjiem nāves sods netiek piespriests.

Ziņu lente
0