Latvijas Bankas vadītājs piedāvā piedod Latvijas iedzīvotājiem vecos parādus

© REUTERS / Ints KalninsГлава Банка Латвии Мартиньш Казакс
Глава Банка Латвии Мартиньш Казакс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Desmit gadus veco neatgūstamo parādu norakstīšana ļautu atgriezt Latvijas valstspiederīgos dzimtenē un uzlabotu valsts kredītreitingu.

RĪGA, 5. marts – Sputnik. Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks LTV raidījumā "Rīta panorāma" piedāvāja bankām norakstīt "trekno gadu" neatgūtos parādus.

Viņš atgādināja, ka daudzi cilvēki tolaik paņēma kredītus, lielākoties hipotekāros, kurus pēcāk nespēja atmaksāt. Dažiem bija konfiscēts mājoklis, taču daudzos gadījumos arī ar to bija par maz, lai atgrieztu parādus. Bankas uzskata šos parādus par neatgūstamiem, taču tehniski nenorakstīja tos.

Kazāks uzskata, ka būtu taisnīgi norakstīt šos parādus, ņemot vērā to, ka bankas vairs necer tos atgūt. Tas ļautu atgriezt ekonomiskajā apgrozījumā vairāk nekā 10 tūkstošus cilvēku, daļa no kuriem pārgāja ēnu ekonomikā vai arī emigrēja.

Банкноты номиналом 5 и 10 евро. - Sputnik Latvija
Kredītņēmēju asociācija: paradi jāatlaiž visiem Latvijas iedzīvotājiem, ne tikai Parex

Runa ir par aptuveni pusmiljardu eiro.

Par "hipotekārā burbuļa" laiku kredītiem Latvijā atcerējās šī gada janvārī, kad ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro piedāvāja izskatīt jautājumu par to, vai var noslēgt mierizlīguma vienošanos ar "Parex banka" bijušajiem akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki.

Kredītņēmēju asociācija atbildes kārtā paziņoja, ka valstij jāpiedod bezcerīgie parādi ne tikai bijušajiem "Parec banka" īpašniekiem, bet visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tūkstošiem cilvēku bēgšana no parādu sloga kļuva par galveno migrācijas iemeslu uz citām valstīm, turklāt neatgūstamie parādi turpina pasliktināt valsts vispārējos ekonomiskos rādītājus un tās kredītreitingu.

2008. gada rudenī "Parex banka", tolaik otra lielākā Latvijas banka, vērsās pie valdības pēc palīdzības, lai izvairītos no problēmām Pasaules ekonomiskās krīzes dēļ. Valdība nolēma atbalstīt "Parex banka" un pārņēma to par diviem latiem. Valsts ieguldīja bankas glābšanā aptuveni 1,7 miljardus eiro. Rezultātā Godmaņa valdība demisionēja, savukārt Latvija izrādījās uz bankrota robežas.

Ziņu lente
0