Lukašenko gatavs ņemt kredītu ASV bēdīgi slavenajam cauruļvadam no Baltijas

© Sputnik / Сергей Субботин / Pāriet pie mediju bankasУстановка предварительной обработки нефти
Установка предварительной обработки нефти  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija ir gatava piegādāt naftu caur Baltijas jūras ostām, ja izdosies savest kārtībā esošos cauruļvadus vai uzbūvēt jaunu, tostarp, iespējams, ar kredīta finansējuma piesaistīšanu no ASV.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Baltkrievijai jāpērk 40-50% naftas Krievijā, savukārt pa 30% var importēt caur Odesas un Baltijas valstu ostām, no pēdējās izejvielas transportēšanai var uzbūvēt cauruļvadu, tostarp izmantojot lētos Amerikas kredītus, paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, vēsta "Belarus segodņa".

Otrdien, 3. martā, Baltkrievijas līderis sarīkoja sanāksmi saistībā ar valsts naftas pārstrādes kompleksa efektīva darba nodrošināšanas jautājumiem 2020. gadā un perspektīvā.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Lukašenko cer uz ASV palīdzību naftas piegādēs caur Baltijas ostām

Lukašenko paziņoja, ka valdībai un ieinteresētajām pusēm jāturpina darbs pie naftas piegādes avotu diversifikācijas, tā nav monopola prece, un gribētāju strādāt ar Baltkrieviju ir pietiekami daudz. "Aptuveni 40-50% naftas mēs joprojām pirksim Krievijā. Ja Krievija gribēs, kad mēs būsim pilnībā diversificējušies. Savukārt pa 30% varam pirkt no Baltijas jūras un Odesas ostām. Tie būs trīs avoti," sacīja Lukašenko.

Viņš atzīmēja, ka alternatīvu izejvielas piegādātāju meklēšanas jautājums ir jāsasaista ar piegāžu loģistikas izstrādi. "Ar līgumiem vien par naftas transportēšanu to nevar atrisināt. Ir nepieciešami kompleksi, sistemātiski infrastruktūras risinājumi. (…) Ir jautājumi par piegāžu izstrādi (cauruļvada nav – red.) no Baltijas jūras ostām. Bet tā taču nav problēma uzbūvēt. Tur, starp citu, ir pāris cauruļvadu, kas mūs apmierinātu, ja mēs tās savestu kārtībā un vienotos ar Baltijas valstīm par šiem cauruļvadiem," teica Lukašenko.

Viņš piebilda, ka cauruļvada būvniecībā no Baltijas jūras uz Baltkrieviju palīdzēt varētu ASV.

"Minhenes konferencē bija paziņojumi, tās (Savienotās Valstis – red.) piešķīra miljardu dolāru loģistikas objektu būvniecībai. Tātad naftas piegādēm. Tostarp mēs varam rēķināties ar to, ka saņemsim no tām pavisam lētus kredītus tā bēdīgi slavenā cauruļvada būvniecībai no Baltijas jūras," sacīja Baltkrievijas prezidents.

Tāpat viņš paziņoja par nepieciešamību pārdomāt iespēju īstenot savstarpējus projektus ar ārzemju kompānijām – izejvielu īpašniekiem un novērtēt produkcijas noieta perspektīvos tirgus.

Пустые цистерны идут обратно в Россию из Вентспилса. Транзит грузов из Латвии в Россию - Sputnik Latvija
Putins piezvanījis ar negaidītu piedāvājumu un apracis Latvijas cerības uz naftas tranzītu

"Piegādājot no alternatīviem naftas avotiem caur Ukrainu pa trubu Odesa – Brodi, vienojoties ar Eiropas dienvidaustrumu valstīm, mēs varētu kopā strādāt un piegādāt naftas produktus šajā tirgū. Vienkārši ir jākustas," paskaidroja un secināja Lukašenko.

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka pērnā gada nogalē Baltkrievija nenoslēdza līgumus par naftas piegādēm ar Krieviju, un no 1. janvāra naftas piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām tika apturēta. Abu valsts NPR – Mazirjas un "Naftan" slodze tika samazināta līdz tehnoloģiskajam minimumam.

Janvārī Baltkrievija strādāja pie jauniem naftas piegādes līgumiem. Izdevās vienoties ar naftas kompānijām, kas veido grupas "Safmar" perimetru. "Safmar" plānoja janvārī un februārī piegādāt Baltkrievijai 750 tūkstošus tonnu naftas.

Tāpat Baltkrievija vienojusies ar piecām vēl nenosauktām kompānijām no Krievijas par naftas piegādēm šī gada pirmajā ceturksnī par cenām bez tirgus prēmijas. Pagaidām nav zināms, par kādu apjomu ir runa.

Tāpat Baltkrievija meklē alternatīvas Krievijas naftai. Līdz šim saņemta informācija par vienu kontraktu – par 80 tūkstošu tonnu naftas piegādi no Norvēģijas NPR "Naftan", kas piegādāta caur Klaipēdas ostu. 20. februārī kļuva zināms, ka pa šo maršrutu tiks piegādāti vēl aptuveni 170 tūkstoši tonnu naftas – Baltkrievija nopirkusi divu tankkuģu kravu, kas ieradīsies Klaipēdā 3.-4. martā un 13.-15. martā.

Госсекретарь США Майк Помпео - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ko Maiks Pompeo piedāvāja Kijevai un Minskai

Baltkrievija vienojusies arī ar Azerbaidžānas Valsts naftas kompāniju (SOCAR) par divu tankkuģu kravas iegādi 160 tūkstošu tonnu apmērā. Nafta tiks piegādāta caur Odesas ostu martā.

Ziņots, ka Baltkrievijas valsts apvienības "Belorusņeftj" meitasuzņēmums Krievijā – naftas kompānija "Jangpur" piegādās Baltkrievijas tirgū Krievijā iegūto naftu. "Kompānija "Jangpur" patlaban pārorientēta uz naftas piegādēm Baltkrievijai, savus apjomus tā novirzīs uz Baltkrievijas tirgu," vēstīja "Belņeftehim" preses dienests. 2019. gadā kompānija "Jangpur" plānoja iegūt 206 tūkstošus tonnu naftas. Tās realizācija notiek caur "Transņeftj" sistēmu.

No Krievijas Baltkrievijā tika piegādāti aptuveni 24 miljoni tonnu naftas. Eksperti atzīmē, ka visas alternatīvās naftas piegādes Baltkrievijai būs dārgākas nekā imports no KF.

Ziņu lente
0