Latvijas vecāki nosūtīja ECT 133 sūdzības pret skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг против полного перевода билингвальных школ на латышский язык
Митинг против полного перевода билингвальных школ на латышский язык - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmo reizi Latvijas vēsturē iedzīvotāji tik organizēti nosūtīja prasības starptautiskajai tiesai pret diskriminējošo likumu; kas notiks ar pēc termiņa sagatavotājām sūdzībām, un kādēļ LKS pārliecināta, ka ar prasību kvalitāti viss ir kārtībā.

RĪGA, 4. marts – Sputnik. Latvijas Krievu savienība apkopojusi sūdzību sagatavošanas ECT pret krievvalodīgās izglītības likvidāciju kampaņas rezultātus.

Kopumā tika nosūtītas 133 individuālās sūdzības, šis ir pirmais gadījums Latvijas vēsturē, kad iedzīvotāji masveidīgi vērsušies tiesā pret diskriminējošo reformu. ECT praksē kas tāds nenotiek bieži, tādēļ tiesa izskatīs krievvalodīgo skolēnu vecāku sūdzības ātrāk, jo masveidīgums pierāda problēmas aktualitāti.

"Šajās prasībās vecāki lūdz atcelt pāreju uz latviešu valodu. Katra prasība ir individuāla, tajās nav Copy+Paste," pastāstīja Sputnik LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Katrā sūdzībā tiek aprakstīta konkrētā bērna situācija un tās problēmas, kas viņam radušās uzspiestās pārejas dēļ uz mācībām latviešu valodā. Daži dokumentu komplekti ir mērāmi desmitos, bet dažkārt arī simtos lappušu.

Ne visi gribētāji paguva laicīgi sagatavot prasības – sūdzību iesniegšanas termiņš ir seši mēneši pēc reformas stāšanās spēkā. Vairāk nekā simts vecāku pieteikumu tika saņemts pārāk vēlu, taču tās nepazudīs, bet gan tiks nosūtītas ANO Cilvēktiesību komitejai, kur nav tik stingru laika ierobežojumu.

Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
"Skolotāji runā krieviski": juristi šokējusi latviešu skola

Latvijas Krievu savienībā paskaidroja, ka vecāki tik aktīvi atsaucās uz aicinājumu iesniegt sūdzības starptautiskajā tiesā, jo izglītības reforma izstumj krievu valodu no skolām, kas pazemina krievu skolēnu zināšanu līmeni, iedragā viņu motivāciju mācīties un liek šķēršļus viņu dzimtās valodas un nacionālās identitātes saglabāšanai.

Miroslavs Mitrofanovs uzskata, ka ar tik vērienīga darba noslēgšanu ir jāapsveic tautas tiesību aizstāvis Vladimirs Buzajevs, kurš gatavoja prasības.

"Nebūs pārspīlēti sacīts, ka Vladimirs paveica varoņdarbu, iztērējot vairākus mēnešus juridiskajam pamatojumam un šīs akcijas sarīkošanai," atzīmēja LKS līdzpriekšsēdētājs.

Protams, Vladimiram Buzajevam palīdzēja desmitiem aktīvistu un paši vecāki.

"Darbs ir padarīts kvalitatīvi – patlaban pirmie prasību iesniedzēji jau ir saņēmuši vēstules no Strasbūras, kas apliecina sūdzību piereģistrēšanu. Tas runā par to, ka vismaz formālās kvalitātes līmenī tur viss ir kārtībā," secināja Miroslavs Mitrofanovs.

Viņš ir pārliecināts, ka šādu prasību plūsmu nevarēs ignorēt.

"Eiropas Padomē, EDSO un ANO mēs gaidām godīgu diskusiju par vardarbīgas asimilācijas tēmu Latvijā," atzīmēja politiķis.

Viņš piebilda, ka nedrīkst cerēt tikai uz tiesu, tādēļ masveida protesta akcijas turpināsies.

Ziņu lente
0