Rozentāle: mēs esam gatavi stāties pretī koronavīrusam

© AP PhotoЖенщина смотрит из окна Costa Adeje Palace hotel на Тенерифе
Женщина смотрит из окна Costa Adeje Palace hotel на Тенерифе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas reģionālās slimnīcas un galvaspilsētas universitātes slimnīcas ir izgājušas pārbaudi ar gripas epidēmijām un nenobīsies no koronavīrusa.

RĪGA, 3. marts – Sputnik. Latvijas medicīna ir gatava koronavīrusa uzliesmojumam, taču iemeslu panikai pagaidām nav, paziņoja radio Baltkom ārkārtas izlaidumā Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle.

Забор анализов у пациента, пораженного коронавирусом - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 80 eiro par analīzi: Latvijā piedāvā veikt koronavīrusa maksas testu

Vakar Latvijā tika reģistrēts pirmais koronavīrusa saslimšanas gadījums – tā ir Rīgas iedzīvotāja, kura ar bērnu ieradās ar reisu BT226 no Milānas caur Minheni Rīgā 29. februārī, plkst. 15:55. Uz lidmašīnas klāja kopumā atradās 145 pasažieri. Patlaban viņa kopā ar bērnu ārstēšanās un karantīnas nolūkos ir ievietota Infektoloģijas centrā. Pārējie viņas ģimenes locekļi atrodas mājas karantīnā.

Rozentāle uzskata, ka vārdi par "pirmo gadījumu" var arī neatbilst patiesībai – drīzāk, runa ir par pirmo atklāto gadījumu.

"Jāsaka, ka šis te pirmais gadījums, varbūt, arī nav pirmais. Jo tie ir cilvēki, kas sauca ātro palīdzību pie nelieliem saaukstēšanās simptomiem. Mediķi atbrauc un paņem uztriepi no mutes dobuma un deguna gļotādas, tā tiek atvesta uz Infektoloģijas centra Nacionālo mikrobioloģijas laboratoriju. Ja atbilde ir pozitīva, tad par to tiek paziņots pacientam un Veselības ministrijai. Pēc tam neatliekamā medicīniskā palīdzība nogādā pacientu uz slimnīcu, lai novērtētu saslimšanas smaguma pakāpi," sacīja viņa.

Taču Rozentāle atgādināja, ka koronavīruss ir daudz mazāk lipīgs, nekā, piemēram, gripa (no kuras, atgādināsim, šosezon vien Latvijā nomiruši 14 cilvēki).

"Gripas gadījumā, ja cilvēks iekāpj un nobrauc vienu pieturu, tad puse autobusa var inficēties. Savukārt koronavīrusa gadījumā ir nepieciešams attālums ne vairāk par diviem metriem, ja vīrusa avots atrodas tālāk, tad infekcija nevar izplatīties. Viens cilvēks var inficēt ne vairāk kā divus cilvēkus cieša kontakta gadījumā," sacīja Rozentāle.

Pēc viņas sacītā, vieglas Covid-19 formas nerada lielus draudus, neskatoties uz vīrusa izplatīšanās ātrumu, taču cilvēkiem riska grupā situācija var izskatīties citādāk.

"Ja pārsvarā būs vieglas formas, tad, neraugoties uz izplatību, tas nebūs liels drauds. Cilvēki, kuriem ir smagas hroniskas sirds un asinsvadu saslimšanas, kā arī tie, kam ir vāja imūnsistēma, tie, kam ir hroniskas plaušu slimības, cukura diabēts, tie, kas saņēmis ķīmijterapiju, tie, kam ir pārstādīti orgāni, ir riska zonā," atzīmēja viņa.

Человек в защитной маске сидит на рынке - Sputnik Latvija
Nebaidieties no koronavīrusa un brauciet uz laukiem: ārsti Latvijā lūdz nezvanīt velti

Un visbeidzot, Rozentāle pauda pārliecību, ka Latvija ir gatava stāties pretī koronavīrusam.

"Mums Latvijā ir bijušas lielas gripas epidēmijas. Kad nedēļas laikā saslima 1500 – 2000 cilvēku. Tikai 0,3-0,5% no tiem bija nepieciešama stacionāra terapija. Jāsaka, ka reģionālās slimnīcas ir gatavas šādai notikumu gaitai. Pirmkārt, tām ir izolatori, otrkārt, tām ir infekcijas nodaļas atsevišķās ēkās. Treškārt, personālam ir individuālie aizsarglīdzekļi. Neskaitot to, mums Rīgā ir universitātes klīnikas, Austrumu slimnīca, Stradiņa slimnīca, kur var uzņemt smagi slimus, ja tas būs nepieciešams," uzsvēra Rozentāle.

Saskaņā ar PVO datiem, ar Covid-19 inficējušos skaits kontinentālajā Ķīnā pārsniedzis 80 tūkstošus cilvēku, miruši 2943, izārstējušies 47,2 tūkstoši. Inficēto skaits ārpus ĶTR robežām pārsniedzis 8,7 tūkstošus, miruši vairāk nekā 120 cilvēki. Pagājušās nedēļas beigās pa vienam koronavīrusa gadījumam tika reģistrēts Lietuvā un Igaunijā.

Ziņu lente
0