"Dzīvot kļuva neiespējami": tūkstošiem migrantu bēg no Turcijas uz Eiropu

© Sputnik / Elif SudagezerБеженцы из Сирии на вокзале в Турции
Беженцы из Сирии на вокзале в Турции - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vietējās varasiestādes vēsta, ka pārvietošanās process norit "mierīgi un sakārtoti". Precīzs bēgļu skaits, kas devušies uz Edirneju, pagaidām nav zināms.

RĪGA, 2. marts — Sputnik. Tūkstošiem bēgļu un migrantu devušies uz Edirnejas pilsētu Turcijas pierobežā, lai tālāk pārvietotos uz Eiropu, vēsta Sputnik Turcija.

Šāda situācija izveidojās, kad kļuva zināms: Turcija pieņēmusi lēmumu necensties aizturēt bēgļus no Sīrijas un citām valstīm viņu ceļā uz Eiropu pa sauszemi un jūru. Migranti cenšas nokļūt Eiropā caur diviem kontrolpunktiem – Kapikulu (uz robežas ar Bulgāriju) un Pazarkulu (uz robežas ar Grieķiju).

"Es gribu aizbraukt tāpēc, ka mums šeit patiešām ir grūti dzīvot. Sīriešiem ir viss, pat medicīnas kartes, un viņi var vērsties slimnīcās, kādās vēlas. Bet mūs nelaiž. Mana sieva ir palikusi Afganistānā, taču esmu spiests aizbraukt. Šeit es strādāju celtniecībā," intervijā Sputnik pastāstīja 24 gadus vecs afgānis. Turcijā  viņš pavadījis jau gadu.

27 gadus vecais Ašrafs, kurš Turcijā ieradies no Afganistānas pirms pusotra gada, pastāstīja, ka visu šo laiku centies savilkt galus kopā, strādājot restorānā par oficiantu, taču tagad tas ir gandrīz neiespējami.

"Tagad Turcijā viss kļuvis tik dārgs, ka dzīvot šeit ir gandrīz neiespējami. Savā valstī atgriezties negribu, tur arī situācija ir ļoti smaga. Tāpēc es gribu braukt uz Eiropu cerībā uz labāku dzīvi," viņš paskaidroja.

Muhameds no Damaskas pastāstīja, ka nodzīvojis Turcijā jau trīs gadus, taču tagad sapņo iegūt izglītību Eiropā.

"Sīrijā es pabeidzu liceju, taču pēc tam sākās karš, un es biju spiests sākt pelnīt," atzinās 20 gadus vecais sīrietis.

Vietējās varasiestādes vēsta, ka pārvietošanās process norit "mierīgi un sakārtoti". Precīzs bēgļu skaits, kas devušies uz Edirneju, pagaidām nav zināms, informēja RIA Novosti.

Сирийские беженцы - Sputnik Latvija
Tūkstošiem bēgļu dodas Turcijas un Eiropas valstu robežu virzienā

Autobusu kompānijas pārstāvis Stambulas autoostā pastāstīja, ka aizvadītās dienas laikā vairāk nekā 500 cilvēki iegādājušies biļetes viņu kompānijā un devušies ceļā uz robežu.

Par to, ka Turcija atvērusi savas robežas ar ES Sīrijas bēgļiem, iepriekš pavēstīja valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Pie tam viņš pārmeta Eiropas valstīm saistību pārkāpumu.

"Mēs jau sen uzsvērām, ka mūsu pienākums nav uzņemt tādu skaitu bēgļu. Jūs apsolījāt mums palīdzēt, taču neko nedarāt, un tagad mēs vakar (28. februārī – red.) atvērām savas robežas. Tās šķērsojuši jau 18 tūkstoši bēgļu, šodien, iespējams, būs 25-30 tūkstoši, un mēs durvis vairs nevērsim ciet, ko ES ir jātur vārds," viņš paziņoja.

2016. gada marta vidū ES valstis saskaņoja ar Turciju kopīgu plānu cīņā ar migrācijas krīzi. Tas paredz, piemēram, finansiālu atbalstu Ankarai bēgļu uzņemšanai, visu nelegālo imigrantu atgriešanu Turcijā, kuri ieradušies Grieķijā no Turcijas, kā arī legālo migrantu no Sīrijas uzņemšanu Eiropas Savienībā pēc principa "viens pret vienu".

Ziņu lente
0