"Latgali nevar pārdalīt. Nošķelt kā Berlīni": arī austrumos protestē pret novadu reformu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne mazums varakļāniešu vēlētos, lai viņu novadu pievieno nevis Vidzemei, bet Latgalei, taču beigās deputāti atbalstīja sākotnējo Ministru kabineta lēmumu; saskaņā ar komisijas ziņām, situācija Varakļānos sasniegusi tādu punktu, ka nonāca līdz stiklu sišanai ar akmeņiem.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Varakļānu novads tomēr tiks pievienots Madonas novadam Vidzemē, nevis Rēzeknes novadam Latgalē, kā to vēlējās daži iedzīvotāji. Šādu lēmumu deputāti apstiprināja Administratīvās reformas komisijas sēdē 25. februārī, vēsta TV3.

Valdība izdeva rīkojumu, ka Varakļāni ir jāpievieno Madonai, taču daudzi varakļānieši uzstājās pret šo lēmumu.

"Latgali taču nevar tā pārdalīt. Nošķelt kā Berlīni, iekaroja – viss.

Mēs te aiz borta visu dzīvi, kā ap paradīzes vārtiem grābstāmies un netiekam iekšā," pastāstīja Varakļānu iedzīvotāja Dzidra Bruzgule.

Taču aptauja liecina, ka lielākā daļa varakļāniešu viņai nepiekrīt un vēlas, lai šī teritorija tiek iekļauta Madonas novadā, tātad Vidzemē. Beigās deputāti atbalstīja tieši šo lēmumu.

Sēde 25. februārī bija pēdējā pirms jaunās novadu kartes apspriešanas Saeimā – parlaments apspriedīs to nākamnedēļ.

Трактор - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki izveda traktorus Strenču ielās: tuvojas novadu reforma

Kā iepriekš Latvijas Radio stāstīja komisijas locekle Regīna Ločmele-Luņova, saskaņā ar neoficiālu informāciju, gan Varakļānu novada iekļaušanas Latgalē, gan Vidzemē piekritēji dažkārt ķērās klāt pat vardarbīgām pārliecināšanas metodēm.

"(…) Mēs nevaram atļauties to, kas notiek rajonos. Mums ir atnākusi neoficiāla informācija (par tām metodēm, kas tika liktas lietā), lai liktu iedzīvotājiem nobalsot par pievienošanos vai nu Madonai, vai nu Latgalei – teju līdz tam, ka ar akmeņiem sita ārā stiklus mājām," pastāstīja Ločmele-Luņova.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, dažādos reģionos notiek protesta akcijas pret administratīvi-teritoriālo reformu. Piemēram, nedēļas sākumā lauksaimnieki izveda desmitiem smagās tehnikas vienību Strenču ielās, lai uzstātos pret pievienošanu Valkai.

Ziņu lente
0