Politika

Rīgas dome ir atlaista, "Saskaņa" dodas uz Satversmes tiesu

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы
Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likums par Rīgas domes atlaišanu stāsies spēkā 25. februārī, galvaspilsētas pārvaldi uzņemsies pagaidu administrācija.

RĪGA, 24. februāris – Sputnik. Latvijas prezidents Egils Levits 24. februārī izsludināja Saeimas apstiprināto likumu par Rīgas domes atlaišanu. Partija "Saskaņa" grasās apstrīdēt to Satversmes tiesā, vēsta LSM.

Dome ir atlaista

Likums paredz, ka ārkārtas vēlēšanas Rīgā ir jāsarīko divu mēnešu laikā pēc domes atlaišanas, un plānots, ka tās notiks 25. aprīlī. Tagad galvaspilsētas pārvaldi uzņemsies pagaidu administrācija, kuras uzdevums būs pašvaldības funkciju izpilde līdz brīdim, kad jaunievēlētā dome tiksies pirmajā sēdē.

Par pagaidu administrācijas vadītāju kļūs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Edvīns Balševics. Viņa vietnieks būs Finanšu ministrijas Juridiskā departamenta direktors Artis Lapiņš, savukārt par vēl vienu administrācijas locekļi kļūs Tieslietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora vietnieks Aleksejs Remesovs.

Нил Ушаков на конгрессе партии Согласие - Sputnik Latvija
Politika
Ušakovs sniedza prognozi attiecībā uz Rīgas domes nākotni

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas aplēsēm, vēlēšanu rīkošanas izmaksas varētu sastādīt 571 592 eiro.

Rīgas domes atlaišanu iniciēja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce – domes nespējas dēļ pārvaldīt atkritumu apsaimniekošanu. Pašvaldību likumā ir norādīts vairāk nekā 20 autonomo pašvaldību funkciju, tostarp arī atkritumu izvešana. Autonomo funkciju neizpilde ir viens no četriem iespējamajiem pašvaldības atlaišanas iemesliem.

Likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu pirmajā lasījumā Saeima pieņēma 2019. gada 19. decembrī.

Taču pirms likumprojekta otrā lasījuma parādījās vēl viens iemesls domes atlaišanai: Rīgas mērs Oļegs Burovs sadarbībā ar opozīciju sasauca trīs sēdes (pēc būtības – četras) bez kvoruma. Pašvaldību likums norāda, ka tas ir pietiekams pamats pašvaldības atlaišanai.

Koalīcijas deputāti ar balsu vairākumu nolēma neizsvītrot no likumprojekta pārmetumus par "atkritumu krīzi" un vienkārši papildināt to ar punktu par nenotikušajām sēdēm.

Saeima pieņēma likumprojektu otrajā, galīgajā lasījumā 13. februārī.

"Saskaņa" ies uz tiesu

Partija "Saskaņa" nolēmusi apstrīdēt likumu par Rīgas domes atlaišanu Satversmes tiesā. Pēc šī politiskā spēka līdera Jāņa Urbanoviča sacītā, "Saskaņa" ir pārliecināta, ka Rīgas dome tika atlaista prettiesiski, jo domes atlaišanas pamatojumā palika argumentācija par krīzi atkritumu apsaimniekošanā galvaspilsētā, kuras, pēc partijas domām, Rīgā nav.

Ja Satversmes tiesa atzīs pieņemto likumu par neleģitīmu, Saeimai būs jāizlabo pieļautā kļūda, paziņoja Urbanovičs.

Ziņu lente
0