Krievu skolu aizsardzības štābs precizēja ECT iesniegto prasību skaitu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielāks iesniegumu skaits saņemts pēc lēmuma vienkāršot prasības pieteikuma procesu ECT pret krievu izglītības likvidāciju Latvijā.

RĪGA, 14. februāris – Sputnik. Vēl līdz 29. februārim ir iespēja iesniegt prasību Eiropas cilvēktiesību tiesā (ECT) par krievu izglītības likvidāciju Latvijā. Krievu skolu aizsardzības štāba aktīviste, "Latvijas vecāku apvienības" pārstāve Jūlija Sohina pastāstīja, kā norit darbs ar prasību pieteikumiem.

"Patlaban nosūtītas 40 prasības, vēl desmit ir pie vecākiem – viņi tās nosūtīs pa pastu. Pēc 30 anketas tiek provizoriski apstrādātas, tās parādījušās burtiski pēdējās dienās," paziņoja Sohina.

Viņa paskaidroja, ka Latvijas iedzīvotāji nav aktīvi piedalījušies prasību sagatavošanā vairāku iemeslu dēļ.

"Vieni vecāki neiesniedza prasības, jo baidījās, ka varētu sekot sods no varasiestādēm, citi baidījās kaitēt skolotājam, skolai vai pašam bērnam. Bija vairāk nekā 300 anketu pieprasījumi, taču daudzi apstājās to aizpildīšanas laikā, pameta. Citiem uz pleciem gūlās papildu atbildība – ne jau bieži cilvēki iesniedz prasības Eiropas tiesā," pastāstīja Sohina.

Tomēr daudzi lūdza konsultācijas un ar koordinatora palīdzību operatīvi aizpildīja anketu un nosūtīja prasību, uzsvēra Krievu skolu aizsardzības štāba aktīviste.

Председатель правления Русского общества в Латвии Татьяна Фаворская - Sputnik Latvija
Bērnu dēļ gatavi aizbraukt no Latvijas: Favorska pastāstīja par krievu vilšanos

"Tagad esam visu maksimāli vienkāršojuši, izstrādājām anketu tīmeklī. Tagad saņemam lielāku skaitu iesniegumu. Domāju, līdz februāra beigām saņemsim vēl lielu skaitu pieteikumu," secināja Sohina.

Prasību pieteikumu iesniegšanas ECT termiņš ir ierobežots – seši mēneši kopš izglītības reformas stāšanās spēkā. Pieņemtie grozījumi paredz, ka līdz 2021./22.mācību gadam visa vidējā izglītība Latvijā tiks pārvesta pie mācībām latviešu valodā. Eksperti jau brīdina, ka reformas rezultātā izglītības kvalitāte būtiski pasliktināsies.

Latvijas Satversmes tiesa atzina, ka bilingvālās izglītības likvidācija ir likumīga. Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji uztvēra pārmaiņas ļoti noraidoši, valstī sākās protesti. Maskava nosodīja izglītības reformu un norādīja, ka Latvija pārkāpj savas starptautiskās tiesības cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0