Politika

Eiropa izmetīs no prāta: eksperts komentē skandālu ap CIP totālo spiegošanu

© Foto : из личного архива Михаила СмолинаПолитолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин
Политолог, кандидат исторических наук Михаил Смолин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona maksimāli kontrolē savus sabiedrotos Eiropā, un viņiem šajā jautājumā balsstiesību nav – viņiem ir tiesības pildīt pavēles, taču ne izteikt pretenzijas.

RĪGA, 13. februāris – Sputnik. Šveice nokļuvusi spiegu skandāla centrā, raksta vietējie mediji. Saskaņā ar izdevuma Tribune de Geneve datiem, vairāk nekā simt valstu slepenā militārā un diplomātiskā saraksta vairāk nekā 50 gadus nonākusi ASV izlūkdienesta CIP rīcībā, pateicoties šifrēšanas iekārtām, ko piegādāja Šveices kompānija "Crypto AG". ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde no 1958.gada kontrolēja firmas darbību, un Šveices valdība par to bija informēta, vēsta izdevums.

Labi zināms, ka ASV visā pilnībā kontrolē Eiropas valstis, radio Sputnik ēterā atzīmēja politologs, vēstures zinātņu kandidāts Mihails Smoļins.

Эмблема Центрального разведывательного управления(ЦРУ) - Sputnik Latvija
Mediji uzzinājuši, kā ASV un VFR sekojušas 130 valstu slepenajai sarakstei

"Jāsaprot, ka tas vairs nav spiegu noslēpums. ASV ietekmē Eiropas valstis. Agri vai vēlu viss, kas viņiem uzticēts, nokļūst CIP rokās. Rietumu specdienesti bez grūtībām izgriezīs rokas jebkurai Eiropas valstīm. tāpēc nav ieteicams savus noslēpumus uzticēt trešajām personām, saprotot, ka pasaulē notiek tāda konfrontācija," atzīmēja Smoļins.

Politologs atgādināja arī par agrākajiem skandāliem, kuri izcēlās, kad noskaidrojās: ASV specdienesti noklausījušies vācu politiķu sarunas un lasījuši viņu saraksti.

"Visi jau pieraduši pie tā, ka Vašingrona maksimāli kontrolē savus sabiedrotos Eiropā. Nekā jauna te nav. Ne pie kādām diplomātiskām sekām tas nenovedīs, jo eiropiešiem šajā jautājumā balsstiesību nav – viņiem ir tiesības pildīt pavēles, taču ne izteikt pretenzijas," uzsvēra Smoļins.

2013.gadā Vācijā izcēlās skandāls: valdība saņēma informāciju par to, ka ASV specdienesti varēja noklausīties Vācijas kancleres Angelas Merkeles sarunas pa mobilo tālruni. Divus gadus vēlāk Vācijas Federālā prokuratūra pavēstīja, ka lieta par Merkeles noklausīšānos ir slēgta, jo apsūdzību nav iespējams pierādīt tiesas kārtībā. Vēlāk vietne WikiLeaks precizēja, ka ASV Nacionalās drošības aģentūra desmit gadus noklausījusies svarīgāko Vācijas valdības politiķu telefona sarunas, kā arī augsti stāvošu starptautisko koalīciju vadītāju un pasales valstu līderu konfidenciālās tikšanās.

Политики Европы под полным контролем США: Смолин о скандале со слежкой ЦРУ
Ziņu lente
0