Latvijas satiksmes ministrs izbrauca ar Krievijā ražoto tramvaju un atzīmēja to ar "patīk"

© Sputnik / Sergey MelkonovНовые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК "Транспортные системы" в Даугавпилсе
Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits Daugavpilī izbrauca ar jauno Krievijā ražoto City Star tramvaju.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits 10. februārī apmeklēja Daugavpili, kur inspicēja jauno tramvaju līniju, kuras izbūve izmaksāja 5,65 miljonus eiro. tāpat ministrs tikās ar pilsētas mēru Andreju Elksniņu, izbrauca ar jauno tramvaju un apsprieda jaunu autobusu iegādi pilsētai.

"Ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu izbraucām ar jauniem tramvajiem un apspriedām jaunu autobusu iegādi. Mūsu cilveks – pat biļeti nopirka," uzrakstīja Daugavpils mērs savā Facebook lapā, papildinot publikāciju ar kopīgu foto, kurā Linkaits tur rokās biļeti.

Jaunās tramvaju līnijas būvniecība tika īstenota projekta "Videi draudzīga sabiedriskā transporta attīstība Daugavpilī" ietvaros. Gandrīz 80% izmaksu nodrošināja Eiropas fondu līdzekļi. Šī projekta ietvaros tika iepirkti arī astoņi jauni tramvaji City Star, ko savstarpēji saražoja Tveras Vagonu būves rūpnīca un "PK Tranportnije sistemi".

Pirmie četri tramvaji 31. janvārī jau uzsāka darbu maršrutā.

Tika ziņots, ka diviem no četriem atlikušajiem tramvajiem piegādātājs vēl gatavo nepieciešamo dokumentāciju – tostarp tā ir jāpārtulko latviešu valodā. Pārējie divi tramvaji pagaidām nav izpakoti – tiem ir paredzēta pievelšana.

Новые трамваи City Star совместного производства Тверского вагоностроительного завода и ПК Транспортные системы в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Krievijas tramvaju piegādātājam Daugavpilī piespriests sods - 400 tūkstoši eiro

Daugavpils lēmums iegādāties tramvajus Krievijā radīja nopietnu satraukumu valdībā: piemēram, Drošības policija pirms gada paziņoja, ka neiebilst pret iepirkumu, lai arī uzskata, ka, iespējams, nākotnē tas varētu negatīvi ietekmēt Latvijas reputāciju, jo tramvaju iegādē iesaistīti Eiropas līdzekļi. Tiesa, policija nevarēja aizliegt uzņēmumam tramvaju iegādi.

Arī bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pauda neizpratni par Daugavpils izraudzīto sadarbības partneri. Arī citi ierēdņi un politiķi ar aizdomām vērtēja tramvaju iegādi, jo Tveras rūpnīcas produkcijas asortimentā ir arī lielgabali. Pēdējā uzstājās Latvijas ĀM, kura paziņoja, ka nesaprot lēmumu par šo tramvaju iegādi.

2019.gada jūnija beigās Daugavpils dome noslēdza tramvaju piegādātāja "PK Transportnije sistemi" pārbaudi – tika noskaidrots, vai ražotājs nav iekļauts sankciju sarakstā, lai nezaudētu pieejamo Eiropas finansējumu. Galu galā darījumam tika dota atļauja.

Ziņu lente
0