Politika

Katrs pats par sevi: latviešu partijas neveidos kopīgu sarakstu Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Рижской думы
Здание Рижской думы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar tieksmi "padarīt Rīgu atkal latvisku" izrādījies par maz sadarbības izveidošanai starp konservatīvajām partijām.

RĪGA, 11. februāris – Sputnik. Partiju vēlme veidot vienotu sarakstu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās ir izsīkusi, vēsta Latvijas Televīzija.

Valdības partijas ne reizi vien apgalvojušas, ka vēlētos startēt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās vienotā sarakstā un pat veicas vairākas pārrunas šajā sakarā. Pagājušajā nedēļā Nacionālā apvienība paziņoja, ka vienu un to pašu pozīciju atbalstošajām nacionālkonservatīvā virziena partijām ir jāsadarbojas.

Депутат Рижской Думы Сандрис Бергманис - Sputnik Latvija
Kurš vēlas karu Latvijā: Bergmanis izkritizēja Nacionālo apvienību

Tika domāts, ka vēlēšanās kopā startēs "Jaunā Vienotība", Nacionālā apvienība un Jaunā konservatīvā partija (JKP), kuras Rīgas domē izveidos stipru opozīciju esošajai varai. Taču, visticamāk, tas nenotiks.

Neoficiāli kā viens no tā iemesliem tiek minētas bažas, ka partiju pārstāvji aicinātu izsvītrot konkurentus no vienotā saraksta.

Jaunās konservatīvās partijas līderis Jānis Bordāns atzīmēja, ka "mēs esam neatkarīga partija, un pēdējo dienu notikumi liecina, ka mums atšķiras viedokļi par to, kā ir jāpārvalda valsts, cik svarīgi ir tiesiskie lēmumi".

"Jauno konservatoru" noskaņojuma dēļ arī pārējās valdošās koalīcijas partijas uzsāka darbu pie savu sarakstu veidošanas. Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars atzina, ka patlaban visticamākais ir scenārijs, ka katra partija startēs ar atsevišķu sarakstu. Arī Rīgas domes "Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis uzskata, ka "ka labāk ir apvienot spēkus, bet jebkurā gadījumā esam gatavi startēt gan kopā, gan atsevišķi".

Петербургскую делегацию во главе с вице-губернатором Санкт-Петербурга Владимиром Княгининым в Ратуше принял председатель Рижской думы Олег Буров - Sputnik Latvija
Politika
"Ušakovam neiztur nervi": Burovs noliedz apsūdzības nodevībā

Toties tuvi vienota saraksta izveidošanai ir apvienība "Attīstībai/Par!" un "Progresīvie", kuri šonedēļ varētu noslēgt attiecīgu vienošanos. Kopīgajā sarakstā varētu būt abu šo partiju nosaukumi, savukārt par mēra amata kandidātu varētu kļūt Mārtiņš Staķis ("Attīstībai/Par!").

Kuluāros jau ir izskanējuši arī citu potenciālo partiju sarakstu līderu vārdi. "Konservatoriem" tas varētu būt Juris Jurašs, "Vienotībai" – Vilnis Ķirsis, savukārt Nacionālajai apvienībai – Ansis Pūpols.

Rīgas domes deputāti trīs reizes pēc kārtas nav spējuši sarīkot sēdi kvoruma trūkuma dēļ, kas sniedz Saeimai pamatu atlaist domi. Burovs paliek savā vietā "tehniskā mēra" lomā un turpinās vadīt pašvaldību, kamēr Saeima nenobalsos par domes atlaišanu.

Rīgas domes pirmstermiņa vēlēšanas var notikt jau pavasarī vai arī vasaras sākumā.

Ziņu lente
0