Lietuvā nolēma atbrīvot no peļņas nodokļa lielos investorus

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasКостел Святой Анны в Вильнюсе
Костел Святой Анны в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Ministru kabinetā uzskata, ka šāda iniciatīva palīdzēs izveidot tūkstošiem darbavietu un konkurēt ar citām valstīm.

RĪGA, 10. februāris – Sputnik. Lietuvas valdība atbalstīja Ekonomikas un inovāciju ministrijas piedāvājumu atbrīvot no peļņas nodokļa Lietuvas un ārzemju investīciju projektu izpildītājus, kuri investē ne mazāk kā 30 miljonus eiro, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz iestādes preses dienestu.

Vēl viens nosacījums ir ne mazāk kā 200 jaunu darbavietu izveidošana.

Федерация футбола Латвии представила журналистам главного тренера сборной по футболу Славиша Стояновича - Sputnik Latvija
Nodokļu reformas dēļ uzņēmēji pārstājuši atbalstīt sportu

Plānots, ka šis Ienākumu nodokļa likuma grozījums veicinās lielu pašmāju un ārzemju investīciju projektu attīstību visā valstī, ieskaitot brīvās ekonomiskās zonas.

Ekonomikas un inovāciju viceministrs Marjus Skuodis atzīmēja, ka veiktās izmaiņas palīdzēs izveidot aptuveni divus tūkstošus jaunu darbavietu tuvāko piecu gadu laikā.

"Mūsu mērķis ir piesaistīt tiešo ārzemju investīciju projektus, kuri rada daudz darbavietu un īsteno lielas investīcijas, kā arī rada papildu stimulus Lietuvas biznesmeņiem, kuri vēlas paplašināties," paskaidroja viņš.

Skuodis atzīmēja, ka viens no galvenajiem ierobežojumiem Lietuvas veiksmīgajai konkurencei ar citām valstīm investīciju piesaistīšanā un noturēšanā ir nodokļu atvieglojumu trūkums investoriem, kuri īsteno lielus projektus.

"Novēršot šo trūkumu, mēs saņemsim papildu priekšrocību, liekot lietā ne vien korporatīvo nodokļu stimulēšanu, bet arī "Zaļā koridora" paketes iespējas, lai sniegtu investoriem ātrākas procedūras telpiskā plānošanā, būvniecībā, zemes resursu pārvaldē, migrācijā un daudzās citās lietās," pastāstīja Skuodis.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Brisele kaitina Latviju? ES apspriež vienotas minimālās algas ieviešanu

Tiek atzīmēts, ka lieli projekti rada vērā ņemamu ietekmi uz ekonomisko attīstību uz nodokļu samaksas, vietējo piegādātāju pakalpojumu, preču un darbu iegādes rēķina, kā arī uz darbavietu izveidošanas rēķina, veicina ražošanas efektivitātes līmeni un rada produktus ar augstāku pievienoto vērtību, tādējādi stimulējot ekonomisko izaugsmi.

Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas līderis Ģintauts Palucks uzrakstīja Facebook, ka ministrijas pārstāvji skaidro, ka ir veikuši "izdevumu lietderīguma analīzi" un viss tiem sola labus rezultātus – viņi vairāk saņems nodokļus no privātpersonu ienākumiem un par iemaksām Sociālās apdrošināšanas fondā (Sodra), nekā zaudēs peļņas nodokļos.

Pēc viņa sacītā, privātpersonu ienākumu nodoklis ir nodoklis, ko maksā darbinieks, savukārt peļņas nodokli maksā kapitāla īpašnieks. Iznāk, ka darbinieki maksās nodokļus, savukārt akcionāri – nē. tāpat Palucks atzīmēja, ka Sodra "nodokļi" – tā ir privāta sociālā apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem, slimībām un vecuma atnākšanu, savukārt izmaksātā peļņa ir sabiedrisks labums.

Ziņu lente
0