Īriem trūkst sēņu savācēju no Latvijas

© Sputnik / Виталий Тимкив / Pāriet pie mediju bankasОткрытие завода по выращиванию грибов в Краснодарском крае
Открытие завода по выращиванию грибов в Краснодарском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimnieki publicējuši sludinājumus vietējos sociālajos tīklos, kā arī Latvijā un Polijā, taču joprojām nav atraduši pietiekami skaitu darbinieku.

RĪGA, 6. februāris — Sputnik. Īru lauksaimnieki brīdina, ka gaidāma ievērojama krīze, ja valstī netiks mainīta shēma darbinieku pieņemšanai darbā no valstīm, kas nav ES dalībvalstis, vēsta Irish Times.

Īpaša programma dārzkopjiem ļaus cilvēkiem no valstīm, kas neietilpst Eiropas ekonomiskajā zonā (EEZ), strādāt Īrijā, ja viņu darba devējs pierādīs, ka nav varējis atrast strādniekus valstī vai ESZ. Taču piešķirtās 500 darba atļaujas lauksaimniecības sektorā tika izdalītas jau līdz 2019. gada beigām, taču nozarē joprojām trūkst darbaroku.

Lielāko daļu darba atļauju izņēmušas firmas, kas nodarbojas ar sēņu audzēšanu.

Šampinjons - Sputnik Latvija
Kompānijas pārstāve atbildēja uz latviešu sūdzībām par sēņu vākšanu

Sēņu vākšana ir smags darbs. Agrāk lauksaimnieki piesaistīja darba migrantus no Polijas un Baltijas valstīm, taču, krītoties bezdarba līmenim, arī šajās valstīs trūks darbinieku. Lauksaimnieki publicējuši sludinājumus vietējos sociālajos tīklos, kā arī Latvijā un Polijā, taču joprojām nav atraduši pietiekami skaitu darbinieku.

Turklāt patlaban Īrijā sākusies aktivitāte celtniecības nozarē, kur algas ir augstākas, un sēņu fermas nevar konkurēt par strādniekiem ar būvuzņēmumiem. Taču, pateicoties jaunajai programmai, viņiem izdevies pieņemt darbā sēņu savācējus no Taizemes.

Jaunā programma paredz, ka īru fermeriem jāmaksā savācējiem 22 tūkstoši eiro gadā par 39 stundu darba nedēļu, tādēļ viņiem ir grūti sacensties ar poļu sēņu plantācijām, kas maksā savācējiem 4 eiro stundā.

Īrijas fermeru asociācija aicina valdību ņemt vērā sezonālās prasības un ļaut ārvalstu darbiniekiem pārvietoties starp fermām ar dažādu specializāciju.

Ziņu lente
0