Viedoklis

Bērni ir drošībā. Un kā ir pārējiem? Kurš uztraucas par latviešu jaunsargiem ar automātiem

© Sputnik / Sergey MelkonovМероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге
Мероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ticiet man, valstī, kur tevi dēvē par piekto kolonnu jebkurš cilvēks ar ieroci rokās spēj piešķirt lielāku uztraukumu tavai pasaules uztverei un veicināt tavu paranoju.

Latvijas politiķiem patīk salīdzināt Latviju ar civilizētām ziemeļvalstīm. Tur ir viņu ģeopolitiskais mērķis, tur viņiem deg lampiņa tuneļa galā. Šo valstu labklājības līmeni kādreiz ir jāsasniedz arī Latvijai. un politiķiem nepatīk, kad Latviju salīdzina ar Āfriku. Tas ir tas pats, kad glauda kaķi pret spalvu.

Šoreiz sevi nopēra pati seržanta atraitne. Kā zināms, Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks zvērēja izskaidrot ANO, ar ko "Latvija atšķiras no Sjerraleones, kur bērni piedalās karadarbībās" un skraida ar automātiem pa ielām.

Латвийские военнослужащие на багги на параде в Риге в День независимости Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nav spējīgi un nesaprot. Igauņu ģenerālis iezāģēja Latvijas armijai

Atgādināsim, ka ANO Bērnu tiesību komiteja jau sesto gadu pieprasa Latvijai atskaiti par to, kā valsts novērš nepilngadīgo piedalīšanos militārās darbībās. Tas ir Bērnu tiesību konvencijas papildu protokola par bērnu iesaistīšanas bruņotos konfliktos nepieļaujamību papildu nosacījums.

Lieta tajā, ka Latvijā ir militarizēta jauniešu zemessardze "Jaunsardze", kur bērniem māca militāro darbību taktiku, kā rīkoties ar ieroci un pie reizes arī patriotismu.

Savukārt no 2024. gada 1. septembra Latvijas skolās var parādīties jauns obligātais mācību priekšmets - "Valsts aizsardzības mācība". Mācību kurss iekļaus patriotisma audzināšanu, orientēšanos, kaujas iemaņu apgūšanu lauku teritorijā un praktiskās šaušanas nodarbības.

Bērni ir drošībā. Un kā ir ar pārējiem?

Ministrs Pabriks, starp citu, nomierināja, sakot, ka Aizsardzības ministrija rūpīgi seko līdzi bērnu drošībai, kad viņi apgūst militārās iemaņas Jaunsardzes rindās.

Латвийские солдаты на параде в честь столетия Латвии - Sputnik Latvija
NBS izvācas no cara laiku noliktavām. Jaunās izmaksās 20 tūkstošus eiro mēnesī

Nu, nezinu. Ja runājam atklāti, bērnu drošība, kuriem rokās ir automāti, mani uztrauc ne tik stipri, kā apkārtējo drošība. Ja ir ierocis un ir mērķis, tātad ir ienaidnieks. Latvijā ģeopolitiskais pretinieks ir, skaidrs kurš, nerādīsim ar pirkstu.

Atceros, pirms dažiem gadiem Latvijas Aizsardzības ministrija jau taisnojās, pārejot uzbrukumā, kad Nīderlandes ziņu portālā The Correspondent ar atsauci uz itāļu žurnālista Tomazo Klavarino portālu "tika publicēta nepatiesa, Baltijas jaunsargus nomelnojoša informācija", ziņoja ministrija.

Itāļu žurnālists norādīja savā rakstā, ka Baltijas valstīs bērni ar smagām mugursomām, formastērpā ar ieročiem rokās gatavojas militārām darbībām ar Krieviju, un dēvēja Jaunsardzi par nacionālistiski noskaņotu kareivīga rakstura grupējumu.

Latvijas Aizsardzības ministrija toreiz izvērtēja Klavarino pieņēmumus par to, it kā jaunsargus gatavo karam pret Krieviju, kā tendenciozi nomelnojošus izdomājumus, "jauniešu organizācijas prestiža iedragāšanu un mēģinājumu ar bērnu palīdzību īstenot informācijas operācijas".

Nepatīkama izjūta palika

Tātad gatavo karam ne ar Krieviju. Ne ar vēsturisko dzimteni teju 40% valsts iedzīvotāju. Laikam tad ar Sjerraleoni. Nu paldies Dievam. Taču nepatīkama izjūta vienalga palika. Turklāt tāpēc, ka Latvijā daudzi patriotiski noskaņotie aktīvisti atklāti dēvē Krieviju par potenciālo agresoru, savukārt krievvalodīgos Latvijas iedzīvotājus – par piekto kolonnu.

Un britu televīzijas un radio korporācija BBC, atceros, pat uzņēma filmu par to, kā Trešais pasaules karš sākas Latvijas austrumu rajonos dēļ tā, ka tajos dzīvo pārāk daudz krievvalodīgo…

Un, ticiet man, valstī, kur tevi dēvē par piekto kolonnu jebkurš cilvēks ar ieroci rokās spēj piešķirt lielāku uztraukumu tavai pasaules uztverei un veicināt tavu paranoju.

Jaunsardze arī Āfrikā ir Jaunsardze

Pirms dažām dienām paziņoja ziņu – astoņus gadus vecs zēns no ISIS kameras priekšā izpildīja nāves sodu nigērietim. Izdevums Site Intelligence Group, kurš seko līdzi teroristu darbībām, raksta, ka nemiernieku kontrolētās aģentūras "Amak" izplatītajos kadros tika iemūžināts, kā astoņus gadus vecs bērns melnā lakatā izšauj melnādainajā vīrieti, kurš, spriežot pēc visa, bija kristietis. Nāves sods varētu būt izpildīts Nigērijas teritorijā.

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Latviju neizglābs 6 tūkstoši karavīru: igauņu ģenerālis par obligāto dienestu un krieviem

Nē, protams, pie mums nav Sjerraleone un ne Nigērija. Taču esmu pārliecināta, ka Nigērijas ISIS grupējumā ir savi politiskie darbinieki, kuri atbild par jauno paaudžu patriotisko audzināšanu.

Un viņi, jādomā, spējuši izskaidrot astoņus gadus vecajam puišelim, kādēļ nigērietis-kristietis ir drauds priekš viņa un viņa ģimenes, kā arī, kādēļ viņš ir jānogalina kā suns.

Esmu pārliecināta, ka mūsu melnādainajam reliģijas brālim bija sava versija par to, kas ir patriotisms. Taču tā kā tā neiekļāvās patriotisma koncepcijā ISIS traktējumā, viņā vienkārši nolēma neieklausīties. Kā, starp citu, neviens neieklausās Latvijas krievos, kad viņi apgalvo, ka ir šīs valsts patrioti, un vienkārši vēlas, lai viņu bērni mācās viņu dzimtajā valodā.

Un ja nu rīt sākas karš?

Ar patriotismu, protams, viss ir daudz vienkāršāk, kad runa ir par ārējiem draudiem. Un viss ir biezā miglā tīts, kad pastāv pilsoņu konflikta drauds.

Мероприятие памяти баррикад 1991 года на Домской площади в Риге. Командующий НВС Латвии Леонид Калниньш и министр обороны Латвии Артис Пабрикс - Sputnik Latvija
Projekts ieilgst: kad iedzīvotāji saņems brošūras "kara gadījumam"

Kāds ar to sakars ir Jaunsardzei? Nu, piemēram, tāds, ka pirms pāris gadiem Jaunsardzes rīkotajā nometnē pieņēma grupu ukraiņu bērnu, kuri ieradās Latvijā iepazīties ar jauniešu sagatavošanas sistēmu dienestam Baltijas republiku bruņotajos spēkos.

Savukārt Jaunsardzes un informācijas centra direktors Aivis Mirbahs viesojās Ukrainā, lai tiktos ar Nacionālās gvardes pārstāvjiem un padalītos tur jaunsargu kustības organizācijas pieredzē Latvijā, ziņoja Aizsardzības ministrija preses nodaļā.

Bet šajā valstī taču notiek pilsoņu karš. Kuru, jāsaka, cenšas pasniegt kā ārzemju agresiju. Te tiks skaidrībā ar to, kas un kāpēc, ne kurš katrs pieaugušais. Laikam tāpēc civilizētā pasaule un ANO ir pret to, lai cilvēkam, kurš nav sasniedzis pilngadību un kuram nav nostiprinājušās smadzenes, dotu rokās automātu.

Un ja nu rīt sākas karš? Nevis no pirksta izsūkts hipotētiskais "kariņš", nevis pa jokam ar plastmasas "pistolītēm un automātiņiem", bet visīstākais?

Aizsardzības ministrijā ir jāsaprot tas, ka kara gadījumā pusaudzis – tas ir pusaudzis, bet pusaudzis ar ieroci un maskēšanās tērpā – tas ir pretinieks un mērķis. Ātrās pagatavošanas lielgabalgaļa.

Ziņu lente
0