Politika

ASV "vairs nav Palestīnas draugs": paziņoja par attiecību laušanu ar Ameriku un Izraēlu

© Sputnik / Иссам Аль-Римави / Pāriet pie mediju bankasСитуация на границе Палестины и Израиля
Ситуация на границе Палестины и Израиля - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Es izvēlēšos uzbūvēt slimnīcu, nevis nopirkt tanku," paziņoja Palestīnas Nacionālās administrācijas vadītājs Mahmuds Abass.

RĪGA, 2. februāris – Sputnik. Palestīnas Nacionālās administrācijas vadītājs Mahmuds Abass Arābu valstu līgas ārkārtas sēdē Kairā paziņoja par visu attiecību izbeigšanu ar ASV un Izraēlu.

RIA Novosti vēsta, ka tas noticis Amerikas līdera Donalda Trampa paziņojuma par "gadsimta darījumu" dēļ.

Tramps prezentēja "gadsimta darījumu" 28. janvārī, paziņojot, ka tas ir vienošanās projekts, kuram jāpieliek gals konfliktam starp Izraēlu un Palestīnu.

Солдат армии США в Афганистане. Архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņi rada "arābu NATO". Vai Krievija to pieļaus

Saskaņā ar Trampa plānu, šis darījums atzīst Jeruzālemi par vienotu un nedalāmu Izraēlas galvaspilsētu, atmet palestīniešiem principiālo bēgļu atgriešanas problēmu, pavērs Izraēlai iespēju anektēt Palestīnas teritorijas Jordānas upes Rietumkrastā un izplatīt savu suverenitāti Jordānas ielejā.

Palestīnai "gadsimta darījums" paredz 50 miljardu dolāru piešķiršanu, kā arī demilitarizētas valsts izveidošanu, kurai tiks atņemta kontrole pār savām robežām un gaisa telpu. Par šīs valsts galvaspilsētu plānots pasludināt Abu-Disu, pilsētu Jeruzālemes austrumu nomalē, aiz "drošības mūra".

Taču Palestīna, acīmredzot, nolēma nepārdoties par 50 miljardiem. Mahmuds Abass paziņoja, ka Palestīna nosūtīja divas vēstules – vienu Izraēlas premjerministra vietas izpildītājam Benjaminam Netanjahu, otru ASV.

Vēstulēs abas puses informē par to, ka Palestīnai nebūs ar tām nekādu attiecību, tostarp drošības jomā, ņemot vērā to, ka tās noliedz iepriekš noslēgtās vienošanās un starptautiskās tiesības.

Abass uzsvēra, ka ASV - "vairs nav Palestīnas draugs", un viņš izvēlēsies "uzbūvēt slimnīcu, nevis nopirkt tanku".

Atgādināsim, ka ceturtdien, 30. janvārī, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ieradās Maskavā, lai apspriestu ar Krievijas prezidentu "gadsimta darījumu". Tika atzīmēts, ka saruna bija ilga, dziļa un ar pamatu.

Ziņu lente
0