PVO atzinusi koronavīrusa uzliesmojumu Ķīnā par ārkārtas situāciju

© Sputnik / Анна Раткогло / Pāriet pie mediju bankasКоронавирус
Коронавирус - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš PVO izsludināja ārkārtas situācijas režīmu cūku gripas, poliomielīta, Ebolas drudža un Zikas vīrusa uzliesmojuma laikā.

RĪGA, 31. janvāris – Sputnik. Pasaules Veselības organizācija (PVO) atzinusi jaunā koronavīrusa uzliesmojumu Ķīnā par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju, tiek ziņots PVO mājaslapā.

Сезонное отключение горячей воды - Sputnik Latvija
Mazgājiet rokas, lai izvilktu līdz pavasarim: ārsts pastāstīja par koronavīrusu

Slimības izplatības līmenis Ķīnā tiek vērtēts, kā ļoti augsts un kā augsts reģionā un visā pasaulē. Saskaņā ar PVO ceturtdienas datiem, ar jauno koronavīrusu visā pasaulē bija saslimuši 7 834 cilvēki. No tiem 7 736 apstiprināti gadījumi tika reģistrēti Ķīnā, savukārt 98 gadījumi – 18 pasaules valstīs, 8 vīrusa nodošanas gadījumi no cilvēka cilvēkam. Smagā stāvoklī ir 1 370 cilvēki, savukārt 170 cilvēki ir miruši. Vēl 12 167 ir aizdomas par saslimšanu.

Tāpat PVO ieteica piešķirt slimībai pagaidu nosaukumu "akūta respiratoriskā slimība 2019-nCoV", savukārt pašam vīrusam piešķirt pagaidu nosaukumu "2019-nCoV".

Kopumā PVO izsludinājusi starptautiska mēroga ārkārtas situāciju piecas reizes: cūku gripas uzliesmojuma laikā 2009. gadā, poliomielīta un Ebolas drudža laikā 2014. gadā, Zikas vīrusa laikā 2016. gadā un atkārtoti Ebolas drudža laikā 2019. gadā.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss pēc organizācijas ārkārtas komitejas sēdes paziņoja, ka PVO turpina ticēt Ķīnas iespējām apturēt uzliesmojumu. Pēc viņa sacītā, organizācijas lēmums izsludināt koronavīrusa uzliesmojumu par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju nav pārmetums Ķīnai – tieši pretēji, Pekinas rīcība ir kļuvusi par etalonu šāda veida slimību izplatīšanās apkarošanai.

"Ātrums, kādā Ķīna atklāja uzliesmojumu, izolēja saslimušos, noteica vīrusa secību un padalījās tajā ar PVO un citām valstīm, ir bezprecedents," uzsvēra viņš.

Pēc viņa teiktā, bīstamību rada tas, ka vīruss var izplatīties uz citām valstīm, ar vājāku veselības aprūpes sistēmu.

PVO iesaka valstīm cīnīties pret baumām un nepatiesu informāciju, kas ir saistīta ar 2019-nCoV uzliesmojumu.

Citu PVO jaunā koronavīrusa apkarošanas rekomendāciju vidū ir nepieciešamo pasākumu izstrāde "ātras izstrādes un piekļuves nodrošināšanai potenciālajām vakcīnām, diagnostikai, pretvīrusa medikamentiem un citiem terapeitiskiem līdzekļiem valstīm ar zemu un vidēju iedzīvotāju ienākumu līmeni", ekspertu palīdzības sniegšana jaunā vīrusa izpētē.

У здания Сейма прошел пикет Новой консервативной партии За правовую Латвию! - Sputnik Latvija
"Varbūt uzreiz nošaut?": Dombrava glābj Latviju no koronavīrusa

Ķīnai PVO ieteica pastiprināt vīrusa zooloģiskā avota meklējumus, kā arī veikt cilvēku apskati starptautiskās lidostās un ostās agrīnai slimības simptomu atklāšanai un inficēto cilvēku izolēšanai.

Tāpat ārkārtas komitejā uzskata, ka vairāku valstu lēmumiem par atteikumiem vīzu izsniegšanā, robežu slēgšanu un karantīnu ceļotājiem nav jākļūst par noteikumu šajā situācijā un tiem ir jābūt pārskatītiem.

"PVO neiesaka un izsakās ārkārtīgi pret jebkāda veida ierobežojumiem attiecībā uz pārvietošanos no Ķīnas. Mēs neiesakām ieviest ierobežojumus cilvēku vai preču pārvietošanai," paziņoja PVO vadītājs.

Valstīm 48 stundu laikā ir jāinformē PVO par iemesliem, kuru dēļ tika ieviesti nopietni pasākumi, kas ierobežo starptautisko satiksmi. PVO izpētīs šos iemeslus un gadījumā, ja tā tiem nepiekritīs, tā var lūgt valstis tos pārskatīt.

Ziņu lente
0