Deputāts: izskatās, ka dzelzceļu valstī uzturēs privātais bizness

© pixabayЗаполнение налоговой декларации, архивное фото
Заполнение налоговой декларации, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija pamazām tuvojas tam, ka nelielo privāto biznesu pavisam nomocīs ar nodokļiem un paliks tikai valsts uzņēmumi, kuri "sēž" uz dotācijām, paziņoja deputāts Andrejs Kozlovs.

RĪGA, 29. janvāris — Sputnik. Valstij ir vajadzīga nauda, un tā meklē līdzekļus visur, noteikumi kļūst stingrāki visās nozarēs. Izskatās, ka tiks likvidēts pašreizējais mīkstais mikrouzņēmumu nodokļu režīms, un tā rezultātā sekos mazā biznesa uzņēmumu slēgšana, uzskata Rīgas domes deputāts Andrejs Kozlovs, vēsta Press.lv.

"Finanšu ministrs Jānis Reirs ziņo, ka mikrouzņēmumu režīms nozīmē izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Taču pavisam nesen valdība izstrādāja mikrouzņēmuma statusu, lai palīdzētu jaunajiem uzņēmējiem. Tika atvērts liels skaits firmu," atzīmēja Kozlovs.

Taču ar katru gadu nodokļu likmes tiek paaugstinātas, uzņēmumiem rada aizvien lielākus šķēršļus, turpināja deputāts.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Ekonomiste: Latvija nozāģējusi zaru, uz kura pati sēdēja, taču Kariņš ir gandarīts

"Kāpēc tā? Valstij ir vajadzīga nauda. Tā meklē visur – ierobežojumi parādās visdažādākajās nozarēs. Nesen "Latvijas dzelzceļš" paziņoja, ka tam var ievajadzēties dotācijas darbības uzturēšanai. Man negribētos, lai privātais bizness valstī pavisam pazustu un paliktu tikai valsts uzņēmumi, kuri "sēž" uz budžeta dotācijām. Taču tā var notikt!" viņš ir pārliecināts.

Kozlovs norādīja, ka kaimiņvalstīs – Lietuvā, Igaunijā, Polijā – ir biznesam labvēlīgās nodokļu režīms, citas nodokļu likmes.

"Ja valdība tagad sāks "nobeigt" mikrouzņēmumus, uzņēmēji aizies uz Lietuvu un Igauniju, un tālāk," viņš secināja.

Jānis Reirs, kurš Finanšu ministrijas vadītāja postenī nomainīja Danu Reiznieci-Ozolu, ierosina izstrādāt jaunus grozījumus nodokļu likumdošanā, lai arī reforma pabeigta pavisam nesen. Pēc viņa domām, jāsamazina nodokļu režīmu skaits Latvijā un jāpiespiež visi uzņēmumi maksāt sociālo nodokli.

600 tūkstoši darbinieku valstī strādā vispārējā režīmā un maksā visus nodokļus pilnā apjomā, bet 270 tūkstoši izmanto atvieglotos režīmus, atgādināja ministrs. Viņš ieteica samazināt uzņēmēju nodokļu nomaksas formu skaitu valsts nodokļu sistēmā – vienkāršots nodokļu režīms, viņaprāt, ļautu samazināt Valsts ieņēmumu dienesta aparātu.

Ziņu lente
0