Politika

Latvijas iedzīvotāji uztver varu kā viesuli: kāpēc deputāti var gulēt mierīgi

© AP Photo / Tim AylenДорога, затопленная во время прохождения урагана Дориан во Фрипорте, Багамы
Дорога, затопленная во время прохождения урагана Дориан во Фрипорте, Багамы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Liela daļa Latvijas iedzīvotāju uztver valdību un parlamentu kā nepārvaramas varas apstākļus – gluži kā zemestrīci vai vētru, tāpēc nesaskata arī nekādu jēgu vākt parakstus par Saeimas atlaišanu, uzskata SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

RĪGA, 26. janvāris — Sputnik. Lielākā daļa iedzīvotāju netic sabiedrības iespējām ietekmēt varu, parādīja pētījumu centra SKDS aptauja.

Tās rezultātus centra direktors Arnis Kaktiņš publicēja savā lapā Twitter.

Pēc pētnieka domām, grafikā nepārprotami saskatāma ilggadējā bezpalīdzības sajūta, kas pārņem sabiedrību, vērojot tautas kalpu darbu varas iestādēs.

"Absolūti lielākā daļa Saeimas un valdības darbību redz kā nepārvaramu varu, kā orkānu vai zemestrīci, kurus nav mums lemts ietekmēt," uzrakstīja Kaktiņš.

Patiešām, astoņi no desmit respondentiem (82%) pilnībā vai daļēji piekrita apgalvojumam, ka sabiedrībai ir maz iespēju kontrolēt politiķu darbības. Tikai 16% aptaujāto uzskata, ka cilvēki var ietekmēt politiķus.

Šie rezultāti gadu no gada svārstās, taču pēdējo divdesmit gadu laikā to respondentu daļa, kuri tic sabiedrības iespējām kontrolēt varas darbības, ne reizi nav pārsniegusi 19%.

"Domāju, ka šis daļēji izskaidro iedzīvotāju t.s. zemo sociālo aktivitātes līmeni. Piemēram, lai gan aptaujas rāda augstu neapmierinātības līmeni, tomēr paraksti par Saeimas atlaišanas referendumu vācas lēni (jo kāda gan tam jēga!!). Līdz ar to deputāti var gulēt diezgan mierīgi," atzīmēja Kaktiņš.

​Iepriekš vēstīts, ka pēdējais referendums Latvijā aizritējis gandrīz pirms astoņiem gadiem, un kopš tā laika valdošie politiķi ir darījuši visu iespējamo, lai iedzīvotājiem tādas iespējas vairs nebūtu: lai organizētu tautas balsošanu, jāsavāc desmitās daļas vēlētāju parakstu, un tas ir ļoti sarežģīti.

Novembra vidū portālā latvija.lv sākās parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu. Sākumā tā ritēja raiti, taču tagad faktiski ir apstājusies pie atzīmes nepilnu 45 tūkstošu apmērā. Iniciatīvas autoriem jāsavāc gandrīz 155 tūkstoši parakstu.

Aizvadītajā nedēļā Latvijā startēja jauna parakstu vākšana – par grozījumu atcelšanu Pašvaldību vēlēšanu likumā, kas ļauj valdošajām partijām pagarināt Rīgas domes pilnvaras pārvēlēšanas gadījumā un potenciāli iegūt kontroli pār Rīgu vairāk nekā uz pieciem gadiem. Priekšā – citas pašvaldības, ko kontrolē opozīcija.

Ziņu lente
0