EP deputāts prognozē Lietuvai briesmīgu nākotni ekonomikā

© Lietuvos Respublikos SeimasЧлен СО-ХДЛ Андрюс Кубилюс
Член СО-ХДЛ Андрюс Кубилюс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Andris Kubilis paziņoja, ka Baltijas valsts vēl ilgi nepiedzīvos Eiropai līdzīgu uzplaukumu, taču visu varētu mainīt sistemātiskas reformas.

RĪGA, 26. janvāris – Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāts no Lietuvas Andris Kubilis prognozē Baltijas valstij ekonomisko stagnāciju tuvākās desmitgades laikā. Par to viņš pastāstīja savā lapā Facebook.

Savas domas politiķis atklāja, kad iepazinās ar Lietuvas Bankas pētījumu "Lietuvas ekonomiskās konverģences un darba tirgus izaicinājumi". Viņš paziņoja, ka "vēl iespējams atgūt intelektu "valsts politikas" izstrādē" un par to pateicās Lietuvas Bankai.

"Pētījums akadēmiski pilnīgi un precīzi demonstrē, ka nākamā desmitgade (potenciāli – arī ilgāks periods) kļūs par ekonomiskās stagnācijas desmitgadi. Ja mēs nemainīsimies. Tas norāda nozares, kurās nepieciešamas nopietnas izmaiņas – darba spēks, tā skaits un kvalifikācija, kā arī ekonomiskā atdeve," Kubiļa teikto citēja Sputnik Lietuva.

Добыча и переработка торфа. - Sputnik Latvija
Kūdras nebūs: Eiropas "zaļās" subsīdijas nogalinās Latvijas tradicionālo nozari

EP deputāts atzīmēja, ka pētījuma pamatā ir apgalvojums par to, ka Lietuvai draud stagnācija, tāpēc vēl ilgu laiku nav sagaidāms uzplaukums Eiropas līmenī, ja Viļņa neiemācīsies īstenos sistemātiskas reformas.

Kubilis norādīja, ka Lietuvas Banka savā analīzē apstiprinājusi viņa bažas. Politiķis uzskata, ka bankas pētījumam būtu "jābūt uz katra politķia un partijas līdera galda", savukārt sabiedrībai ir jāpieprasa precīzas atbildes. Pēc viņa domām, tas ļaus novērst pagrimumu valstī.

Baltijas valstij izdosies izvairīties no ekonomiskās stagnācijas tikai gadījumā, ja valdībai izdosies atbrīvoties no pārsvarā valdošā ideloģiskā sastinguma, konstatēja Kubilis.

Iepriekš Lietuvas Bankas eksperti pieļāva, ka Lietuva panāks ES dzīves līmeni aptuveni ceturtdaļgadsimta laikā. Taču ekonomisti atzina, ka ekonomiskās izaugsmes tempi republikā nav garantēti, ņemot vērā ekonomiskās problēmas, tostarp – arī darba tirgū.

Ziņu lente
0