Irānas ĀM vadītājs paziņoja, ka kareivis, kurš notrieca ukraiņu Boeing, ir arestēts

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasBoeing 777
Boeing 777  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atbildot uz jautājumu, kādēļ Irānas varasiestādēm bija nepieciešamas trīs dienas, lai atzītu kareivju vainu lidmašīnas katastrofā, Irānas ārlietu ministrs atzīmēja, ka "tā bija sarežģīta situācija sarežģītā laikā".

RĪGA, 25. janvāris – Sputnik. Irānas kareivi, kurš notrieca Ukrainas lidmašīnu, ieslodzīja cietumā, paziņoja intervijā vācu žurnālam Spiegel Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavads Zarifs, vēsta RIA Novosti.

Atbildot uz jautājumu, kādēļ Irānas varasiestādēm bija nepieciešamas trīs dienas, lai atzītu kareivju vainu lidmašīnas katastrofā, Zarifs atzīmēja, ka "tā bija sarežģīta situācija sarežģītā laikā".

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время презентации в Доме приемов министерства иностранных дел РФ инвестиционного потенциала Московской области. - Sputnik Latvija
Drudzis visā pasaulē. Krievijas ārlietu ministrs iezīmējis galvenās problēmas

"Citiem bija nepieciešams krietni ilgāks laiks. Pirms gandrīz 32 gadiem ASV notrieca Irānas pasažieru lidmašīnu. Šodien viņi joprojām nav oficiāli atvainojušies. Amerikas militārpersona, kura bija atbildīga par lidmašīnas notriekšanu, pat saņēma medaļu. Kamēr irānis, kurš notrieca Ukrainas lidmašīnu, šobrīd atrodas cietumā," sacīja izdevumam viņš.

Ministrs atzīmēja, ka cilvēki ir tiesīgi sūdzēties par to, ka informācija par katastrofu netika izpausta, taču uzsvēra, ka tā nav valdības vaina. Pēc viņa teiktā, viņš pats uzzinājis par katastrofas iemesliem vien pēc divām dienām, kad militārie ierēdņi "nonāca pie galīgā slēdziena par to, ka tas noticis kāda kļūdas dēļ".

Vēl viens jautājums skāra to, vai tiek plānota starptautiska izmeklēšana. Zarifs atzīmēja, ka Irāna jau ir uzaicinājusi piedalīties tajā ukraiņus, lidmašīnas īpašnieku un kompāniju Boeing.

"Mēs esam atvērti citu pušu dalībai. Mēs veicam pienācīgu izmeklēšanu, vadoties pēc starptautiskām prasībām," teica viņš.

Ukrainas lidmašīnas aviokatastrofa

2020. gada 8. janvārī Ukrainas kompānijas MAU lidmašīna Boeing 737 cieta katastrofā dažas minūtes pēc pacelšanās Teherānas lidostā. Gājuši bojā 176 cilvēki: Afganistānas (4), Vācijas (3), Irānas (82), Kanādas (63), Ukrainas (11, tostarp – 9 ekipāžas locekļi), Lielbritānijas (3) un Zviedrijas (10) pilsoņi.

Украинский пассажирский самолет потерпел крушение в Иране - Sputnik Latvija
Irānas PGA sistēma notrieca lidmašīnu, ko uzskatīja par spārnoto raķeti

Sākumā Irānas aviācijas varasiestādes par katastrofas iemeslu nosauca tehniskus bojājumus, taču pēc trim dienām kareivji atzina, ka lidmašīnu notrieca PGA karaspēki. Tas noticis kļūdas pēc, visā vainojams cilvēcisks faktors – Boeing nolidoja svarīga militāra objekta tiešā tuvumā, savukārt kareivji, kuri bija gaidījuši ASV atbildi uz triecienuzbrukumu Amerikas militārajām bāzēm Irākā, nodomāja, ka tā ir ienaidnieka spārnotā raķete.

Prezidents Hasans Rouhani izteica līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm un nosauca notikušo par "lielu traģēdiju un nepiedodamu kļūdu". Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis paziņoja, ka sagaida, ka Irāna pilnībā atzīs savu kļūdu, sniegs oficiālu atvainošanos, sodīs vainīgos un izmaksās kompensācijas.

Ziņu lente
0