Politika

Ķīna un Francija atbalstīja Putina piedāvājumu par ANO DP pastāvīgo locekļu samitu

© PxfuelФлаг ООН
Флаг ООН - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ideju sarīkot ANO Drošības Padomes pastāvīgo dalībvalstu vadītāju tikšanos Putins izvirzīja vakar uzstāšanās laikā piektajā Pasaules Holokausta atceres forumā.

RĪGA, 24. janvāris – Sputnik. Ķīna atbalsta Krievijas prezidenta Vladimira Putina piedāvājumu sarīkot ANO Drošības Padomes pastāvīgo locekļu samitu, paziņoja Ķīnas ĀM oficiālā pārstāve Hua Čuņjina, vēsta RIA Novosti.

"Mēs esam gatavi uzturēt kontaktus un koordināciju ar Krieviju un citiem Drošības Padomes pastāvīgajiem locekļiem šajā jautājumā," sacīja viņa.

Diplomāte uzsvēra, ka Drošības Padome ir starptautiskās kolektīvās drošības mehānisma pamats, savukārt pieci tās pastāvīgie locekļi nes īpašu atbildību par starptautiskā miera uzturēšanu.

"Pašreizējo situāciju starptautiskajā arēnā raksturo acīmredzama nestabilitātes un nenoteiktības izaugsme, viens aiz otra parādās asi reģionālie jautājumi, multilaterālisms un ANO loma saskaras ar nopietniem izaicinājumiem," piebilda Hua Čuņjina.

Viņa atgādināja, ka šogad pasaule atzīmē Uzvaras pār fašismu un ANO dibināšanas 75. gadadienu, tādēļ piecu Drošības Padomes pastāvīgo locekļu kontaktiem, to koordinācijas un sadarbības nostiprināšanai ir īpaši svarīga nozīme, lai saglabātu pēckara pasaules kārtību, aizsargātu ANO un Drošības Padomes autoritāti un uzturētu globālās un reģionālās stabilitāti.

Pasaules organizācijas ģenerālsekretāra oficiālā pārstāvja vietnieks Farhans Haks, komentējot KF prezidenta Vladimira Putina iniciatīvu, paziņoja RIA Novosti, ka ANO sveic jebkāda veida darbības, kuru mērķis ir diskusiju rīkošana starp Drošības Padomes "piecinieka" valstu pārstāvjiem.

Всадники Апокалипсиса - Sputnik Latvija
ANO ģenerālsekretārs nosauca četrus "Apokalipses jātniekus"

"ANO principā atbalsta draudzīgas attiecības starp visām (organizācijas – red.) dalībvalstīm. Tādēļ, protams, jebkādi centieni diskusijas veicināšanai starp pieciem Drošības Padomes pastāvīgajiem locekļiem ir apsveicami," pateica Haks.

Pēcāk uzstāšanās laikā Jeruzālemē Francijas prezidents Emanuels Makrons paziņoja, ka piekrīt Putinam, ka piecas ANO dibināšanas valstis nes īpašu atbildību par situāciju pasaulē, un atbalstīja ideju par tikšanos.

Ideju sarīkot ANO Drošības Padomes pastāvīgo dalībvalstu vadītāju tikšanos Putins izvirzīja uzstāšanās laikā piektajā Pasaules Holokausta atceres forumā. Pēc viņa teiktā, Krievija, Ķīna, ASV, Francija un Lielbritānija nes īpašu atbildību par civilizācijas saglabāšanu.

Ziņu lente
0