Putins Izraēlā aicināja nepieļaut Aušvicas atkārtošanos

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин в ходе рабочего визита в Израиль, 23 января 2020
Президент РФ Владимир Путин в ходе рабочего визита в Израиль, 23 января 2020 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jebkāda veida ksenofobijas un antisemītisma izpausme ir nepieņemama – tas beidzas ar Aušvicu, visiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai nepieļautu ko tamlīdzīgu nākotnē, uzsvēra Vladimirs Putins.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Holokausts kļuva par Krievijas un Izraēlas kopīgo traģēdiju, nedrīkst pieļaut tās atkārtošanos: antisemītisms beidzas ar Aušvicu, paziņoja KF prezidents Vladimirs Putins darba vizītes laikā Izraēlā.

"Holokausts kļuva par Krievijai un Izraēlai kopīgo traģēdiju, 40% nogalināto un nomocīto ebreju – tie bija Padomju Savienības ebreji," citē Krievijas valsts vadītāja vārdus RIA Novosti tikšanās laikā ar Izraēlas prezidentu Ruvenu Rivlinu.

Putins uzsvēra, ka visai pasaules sabiedrībai ir jābūt ļoti uzmanīgai, lai pretotos jebkāda veida ksenofobijas izpausmēm un nepieļautu Holokausta atkārtošanos.

"Jūs tagad pateicāt, ka nav zināms, kur beidzas antisemītisms. Diemžēl, mēs zinām to – tas beidzas ar Aušvicu. Tādēļ ir jābūt ļoti uzmanīgiem, lai nepieļautu neko tamlīdzīgu nākotnē un pretotos jebkāda veida ksenofobijas, antisemītisma izpausmēm, neatkarīgi no tā, kur tas notiek un kurš to rosina," paziņoja Putins.

Sarkanā armija ne vien atbrīvoja Aušvicu, bet arī veica izšķirošu pienesumu nacisma iznīcināšanas lietā, atzīmēja Krievijas līderis. "Un padomju tauta, krievu tauta stipri cieta šī kara laikā," piebilda Putins.

Savukārt Rivlins norādīja, ka antisemītisma apkarošana nav iespējama bez aktīvas Krievijas dalības.

"Protams, starptautiskā arēnā ir kopīga izpratne, ka ir nepieņemama gan antisemītisma, gan ksenofobijas un fašisma izpausme… Protams, tādēļ ir svarīgi, lai mēs visi kopā cīnāmies pret to. Protams, ka šo "karu" nav iespējams veikt bez Krievijas aktīvas dalības tajā," paziņoja Rivlins.

Голубь на Мемориале Большой хоральной синагоги - Sputnik Latvija
DW: kā Latvija apvieno leģionāru maršus un Holokausta upuru piemiņas dienu

Nacistu Aušvicas-Birkenavas (Osvencimas) koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75. gadadienai veltītie piemiņas pasākumi notiks 27. janvārī. Vispasaules Holokausta piemiņas forums notiek 22.-23. janvārī memoriālā "Jad Vašem" Izraēlā. Krievijas prezidenta vizīte tajā ir viens no galvenajiem iemesliem, kuru dēļ Polijas prezidents Andžejs Duda atteicās to apmeklēt.

Aušvica ir lielākā un visilgāk pastāvējusī nacistu nāves nometne. 1941.-1945.gg. šeit gājuši bojā līdz 1,4 milj. cilvēku, no kuriem 1,1 miljons bija ebreji. 1945. gada 27. janvārī Sarkanā armija atbrīvoja Aušvicas nometni. Tā kļuvusi par vienu no galvenajiem Holokausta simboliem. Vēsturnieki vērtē, ka Holokausta upuru kopskaits pārsniedz sešus miljonus cilvēku.

Ziņu lente
0