"Te nav Krievija": šaha spēlētāja tēvu sadusmoja ielūgums krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovШахматы
Шахматы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kāda jauna Latvijas šaha spēlētāja tēvs pauda sašutumu par ielūgumu uz starptautisko šaha turnīru Rudaga – Kaissa 2020 – vēstulē, izņemot latviešu un angļu valodu, bija sveiciens krievu valodā.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Valodas izolēšanās Latvijā turpina savu pagrimumu – šoreiz nosodījumam tika pakļauts starptautiskais šaha turnīrs Rudaga – Kaissa 2020. Organizatori bija spiesti taisnoties Valsts valodas centra darbiniekiem par sacensību starptautisko statusu un par to, ka viņi izsūta ielūgumus dalībai turnīrā dažādās valodās, jo kāds vērīgs pilsonis uzrakstīja sūdzību par viņiem.

Операция в клинике - Sputnik Latvija
"Valodas sargs uz operācijas galda": VVC iesniegta sūdzība par Latvijas Onkoloģijas centru

Izrādījās, ka absurdo pretenziju ar prasību nesūtīt viņam "neko krievu valodā" izvirzīja kāda jaunā šaha spēlētāja tēvs.

"Jaunā šaha spēlētāja tēvs Guntars Viziņš jutās aizvainots un iesniedza sūdzību Valsts valodas centram, jo saņēma ielūgumu piedalīties starptautiskajā šaha turnīrā Rudaga – Kaissa 2020, kur, izņemot latviešu un angļu valodu, bija ielūgums, jūs tikai iedomājieties, krievu valodā!" paziņoja Facebook viena no šaha turnīra organizatorēm Inessa Romana-Testeļeca.

Viņa publicēja arī sadusmotā tēva vēstuli, kura bija visnotaļ lakoniska.

"Labdien, Šeit ir Latvija! Šeit nav Krievija! Lūdzu nesūtīt uz šo adresi nekādu informāciju krievu valodā! Par šo informēju arī Valsts valodas centru! Ar daļēju cieņu, Guntars (jauna šahista tēvs)," teikts tekstā.

Pēc Testeļecas sacītā, visas šīs sūdzības un sarunas ar valodas inspekciju ne vien izsitušas no darba grafika darbiniekus, bet arī nekādā veidā neveicina tautu draudzību.

"Visu mūsu pasākumu devīze ir "Mēs runājam visās valodā – visi bērni ir talantīgi!" Un vienmēr esam priecīgi sagaidīt, palīdzēt katram bērnam un viņu vecākiem, neatkarīgi no valodas, tautības un citas piederības," atzīmē Testeļeca.

Tāpat pasākuma organizatore savu publikāciju papildināja ar vēstuli latviešu valodā, kura atbildes kārtā tika nosūtīta šahista tēvam Guntaram Viziņam, kurš uzrakstīja sūdzību VVC. Tajā viņa izskaidroja, ka turnīrs ir starptautisks, un tā mērķis ir šaha popularizēšana jauniešu vidū. Dalībnieku vidū ir komandas no Zviedrijas, Krievijas, Lietuvas, Ukrainas, Baltkrieivjas, Izraēlas, Igaunijas un citām valstīm.

Пиво - Sputnik Latvija
Viedoklis
Iznīdēt! Krievu valoda Latvijā ir kaitīgs ieradums

"Mūsu Šaha turnīrs organizēts ne tikai, lai bērni varētu uzlabot savu šaha līmeni, iegūt pieredzi, bet arī, lai iegūtu jaunus draugus, kontaktus no citām pilsētām un valstīm! Ja Jūs tāds turnīra formāts neapmierina, Jūs varat izvēlēties savam bērnam nepiedalīties tādos pasākumos, konkrēti Rudaga - Kaissa! Tas ir vienkārši ielūgums visiem šahistiem!

Paldies par vēstuli un draudiem. Mēs ievērosim visu, ko Jūs mums uzrakstījāt. Mēs zinām un atceramies, kādā valstī mēs piedzimām un dzīvojam! Jauku dienu novēlot, Inese Testeļeca (šaha turnīra direktore, Krievu valodas un literatūras skolotāja un latviešu valodas skolotāja, Izglītības zinātņu maģistra grāda pedagoģijā, Labākais darbā ar jaunatni Latvijā 2018, Rotary club Jurmala, trīs bērnu mamma)," rezumēja viņa.

Ziņu lente
0