Pētījums: miljardieriem ir vairāk naudas, nekā miljardiem Zemes iedzīvotāju

© Sputnik / Sergey MelkonovЯхта "Черная жемчужина" в рижском порту
Яхта Черная жемчужина в рижском порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējā gadu desmita laikā globālā nevienlīdzība ir iesakņojusies un pletusies plašumā, miljardieru skaits ir dubultojies.

RĪGA, 21. janvāris - Sputnik. Miljardieru skaits pasaulē sasniedzis 2153 cilvēkus. Viņu kopējā mantība ir lielāka nekā 4,6 miljardiem cilvēku, kuri veido 60% planētas iedzīvotāju. Par to liecina starptautiskās organizācijas Oxfam pētījums, kas sagatavots Pasaules ekonomikas foruma priekšvakarā.

Председатель совета директоров ПАО Северсталь Алексей Мордашов - Sputnik Latvija
Krievijas miljardieris pastāstīja, kā gūt panākumus biznesā

Oxfam (Oxford Committee for Famine Relief) nodibināta 1942. gadā ar mērķi sniegt palīdzību bada cietējiem. Patlaban tā ir starptautiska apvienība – to veido 17 organizācijas, kas strādā vairāk nekā 90 pasaules valstīs. Organizācijas mērķis – risināt nabadzības problēmas un ar to saistīto netaisnību visā pasaulē.

Oxfam raksta, ka pēdējā gadu desmita laikā globālā nevienlīdzība ir iesakņojusies un pletusies plašumā, miljardieru skaits ir dubultojies. Saskaņā ar organizācijas datiem, 1% bagātāko cilvēku mantība vairāk nekā divas reizes pārsniedz 6,9 miljardu cilvēku īpašumus.

"Starpību starp bagātajiem un nabagajiem nav iespējams atrisināt bez pārdomātas politikas, kuras mērķis būtu novērst nevienlīdzību, un to atbalsta pārlieku maz valdību," ziņojuma autori citēja Oxfam India galvenā izpilldirektora Amitabha Behara (Amitabh Behar) teikto.

Pie tam tika 4 centus no katra dolāra pasaules nodokļos maksā superbagātnieki – vidēji viņiem izdodas izvairīties no 30% paredzēto nodokļu.

Organizācija atzīmēja, ka pārsvarā runa ir par vīriešiem-miljardieriem: viņiem pieder par 50% vairāk pasaules bagātību nekā sievietēm. 22 miljardieriem ir vairāk naudas nekā visām Āfrikā dzīvojošajām sievietēm.

Ташкент, Узбекистан - Sputnik Latvija
Taškentā atrasta vairāk nekā miljona dolāru vērtā apslēptā manta

Oxfam aprēķinājusi, ka, palielinot ienākumu nodokļus 1% bagātāko cilvēku tikai par 0,5%, jau pēc desmit gadiem ieņemtā summa līdzināsies investīciju apjomam, kas nepieciešamas 117 miljonu darba vietu radīšanai veco ļaužu un bērnu aprūpes, izglītības un veselības aprūpes nozarēs.

"Mūsu sagrautās ekonomikas piepilda miljardieru un lielā biznesa kabatas uz vienkāršo vīriešu un sieviešu rēķina. Nav nekāds brīnums, ka cilvēki sāk lauzīt galvu par to, vai miljardieriem vispār būtu jāpastāv," atzīmēja Behars.

 

 

Ziņu lente
0